Kacsás torta málnával és bogyós gyümölcsökkel
Hozzávalók:
- a piskótához: 12 tojás, 12 evőkanál (gyümölcs)cukor, 18 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 4 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 4 evőkanál ecet, só;
- az első krémhez: 4 tojássárgája ("ellopható" a piskótáktól), 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál (gyümölcs)cukor, 4 dl tej, 6 dl tejszínhab, 3 tasak habfixáló, 40 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs;
- a második krémhez: 7 dkg étkezési keményítő, 5 dl víz, 15 dkg cukor (nálam 2 evőkanál sztéviapor + 2 evőkanál fruktóz), 40 dkg málna, 2 evőkanál rumkivonat;
- a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál (gyümölcs)cukor, 1/2 citrom leve;
- a díszítéshez: 6 dl habtejszín, 2 evőkanál porított gyümölcscukor vagy porcukor, 3 tasak habfixáló, ételszínezék, 10-15 dkg marcipánmassza.
Elkészítése: 4 darab háromtojásos piskótát sütünk, 2 sárgát és 2 kakaósat. Ehhez szétválasztunk 3 tojást, felverjük egy csipetnyi sóval, majd rendre hozzáadunk 3 evőkanálnyi cukrot, miközben folyamatosan verjük tovább. Amikor megkeményedett, rászórunk 1 csapott kávéskanál szódabikarbónát, erre rálocsolunk 1 evőkanál ecetet, és óvatosan elkavarjuk. Ezután belekeverjük a tojássárgáját (1-1 sárgáját minden piskótától elvehetünk, így megvan a krémhez szükséges tojásunk), végül pedig 5 evőkanál lisztet, illetve a kakaós piskótáknál 4 evőkanál lisztet és 1 evőkanál kakaót. Óvatos mozdulatokkal, de alaposan elkeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Az első krémhez a tojássárgáját simára keverjük a cukorral meg a liszttel, majd kicsinként hozzáadjuk a tejet is, és simára keverjük. Ezután kis lángon, állandóan kavargatva sűrű pépet főzünk belőle, majd kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük a cukorral meg a habfixálóval, majd összekeverjük a kihűlt péppel és a fagyos gyümölcsökkel. A második krémhez a málnát szűrőbe tesszük, és hagyjuk kiolvadni. A levét felfogjuk, majd vízzel kiegészítjük 5 dl-re. A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel (az 5 dl-ből), a többi gyümölcsleves vizet pedig forrni tesszük. Hozzáadjuk a cukrot is, majd amikor majdnem forr, beleöntjük a feloldott keményítőt, és állandóan kavargatva sűrűre főzzük. Ekkor belekeverjük a málnát is, és egyet-kettőt hagyjuk rottyanni. Miután félrevettük a lángról, belekeverjük a rumkivonatot. A locsoláshoz szükséges alapanyagokból limonádét készítünk.
Lefektetjük az egyik barna piskótát, meglocsoljuk kevés limonádéval, majd rásimítjuk a tejszínhabos krém felét. Ráfektetjük az egyik sárga lapot (aljával lefelé), ezt is kissé meglocsoljuk, majd rásimítjuk az összes málnás krémet. Beborítjuk a másik sárga lappal (az alja felfelé kerüljön), meglocsoljuk, és elkenjük rajta a maradék tejszínhabos krémet. Végül ráborítjuk a második kakaós lapot, meglocsoljuk a maradék limonádéval, és néhány órára félretesszük hideg helyre, hogy összeérjen. A díszítéshez kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral meg a habfixálóval, nagyon-nagyon vékonyan bevonjuk vele a tortát, majd a tejszínhab egy kis részét kékre, nagyobb részét pedig zöldre festjük, és kialakítjuk belőle a tavacskát meg az azt övező füvet. A marcipánt megfestjük sárgára és pirosra, tetszés (és kézügyesség) szerint anyakacsát és kiskacsákat gyurmázunk, illetve kis virágokat szúrunk ki belőle, és ráhelyezzük a tortára fantáziánk szerint.
TORTÁK - 2013.
Szerintem, nagyon cuki lett!
VálaszTörlés:)
Milyen ötletes a te nagylányod, akinek így utólag is,
boldogságos születésnapot kívánunk!
Jaj olyan aranyos lett,Edith!:)Boldog szülinapot!!!
VálaszTörlésIsten éltesse a kicsi (nagy)lánykádat! A torta nagyon aranyos lett, finom lehetett a krémje!
VálaszTörlésBoldog szülinapot a nagylánynak!
VálaszTörlésA torta csodás lett!
Minden jót kívánok a szülinaposnak!
VálaszTörlésA torta nekem is nagyon tetszik!