2013. január 24., csütörtök

Tésztás-zöldséges pite és omlós minipizzák


Piteehetnékem támadt, és már ki is találtam, hogy valami zöldségeset, krumplisat készítek. Aztán megtaláltam a hűtőben a maradék főtt tésztát, és az is belekerült. Így lett tésztás-zöldséges. Miért, miért nem, elhatároztam, hogy dupla adag tésztát készítek, majdcsak lesz valami a másik részéből is - gondoltam. És milyen jól tettem, mert így készült két kicsi pite nagyobbik lányomnak, laktózmentes változatban, Kisebbik lányom kérésére pizza is lett, azaz minipizza, mert neki feltétlenül sonkás valami (is) kellett, a további maradékból pedig lett két szénnéégett tallér, ami együtt sült a gesztenyével a 220 fokos sütőben... kicsit túl sokáig... :P A receptben a sima adag tészta szerepel, én ennek a dupláját készítettem....
Tésztás-zöldséges pite és omlós minipizzák 

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál sütőpor vagy szódabikarbóna, 5-6 evőkanál hideg tej vagy víz; a töltelékhez: 3 nagy krumpli, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 10-15 dkg telemea vagy feta, 10-15 dkg főtt tészta (elhagyható), 3 tojás, 3-4 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-2 szál kapor, olaj, só, bors.

Elkészítése: A liszthez hozzáadjuk a sót és a növesztőszert, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezután beletesszük a tojást meg a tejet, és gyors mozdulatokkal, de alaposan összegyúrjuk. Általában azt tanácsolják, hogy a tésztát hidegbe tegyük, és azután nyújtsuk, ezzel a tésztával azonban könnyebb dolgozni melegen, tehát miután összegyúrtuk, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. ½ cm vastag körré, és béleljünk ki vele egy (ha szükséges, előzőleg kikent) magasabb falú pitesütő formát úgy, hogy a tészta pereme magasabban legyen, mint a forma karimája. Ezután a tésztát hűtőbe tesszük, és elkészítjük a tölteléket. A hagymát és a sárgarépát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, majd kevés olajon dinsztelni kezdjük. Amikor a répa majdnem félpuha, hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott krumplit is, és kis lángon, lefedve, néha megkavarva pároljuk puhára. Közben, 15-20 percnyi pihentetés után a tésztát kivesszük a hűtőből, villával több helyen megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig elősütjük. A megpárolt zöldségeket tálba tesszük, hozzáadjuk a főtt tésztát (ha éppen van ilyen maradék), a morzsolt telemeát, az aprított zöld fűszereket meg a tejfölt, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd jól összekeverjük. A tojást külön felverjük, sóval és borssal ízesítjük, majd alaposan összekeverjük a tejfölös zöldséggel. A masszát az elősütött tésztába öntjük, majd visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a tojásos massza kocsonyásra nem sül. Friss salátával, savanyúsággal, tejföllel vagy valamilyen szósszal kitűnő.

HÚSV - 2013.

Pizzák: A 2 kis pizzához két kisebb tésztagombócot vékony körré nyújtottam, miniformákba terítettem, megkentem házi ketchuppal, sonkacsíkokat meg sajtszeletet helyeztem rá, majd olajbogyóval és koktélparadicsommal díszítettem, végül pedig 10-15 perc alatt megsütöttem.


1 megjegyzés: