Piteehetnékem támadt, és már ki is találtam, hogy valami zöldségeset, krumplisat készítek. Aztán megtaláltam a hűtőben a maradék főtt tésztát, és az is belekerült. Így lett tésztás-zöldséges. Miért, miért nem, elhatároztam, hogy dupla adag tésztát készítek, majdcsak lesz valami a másik részéből is - gondoltam. És milyen jól tettem, mert így készült két kicsi pite nagyobbik lányomnak, laktózmentes változatban, Kisebbik lányom kérésére pizza is lett, azaz minipizza, mert neki feltétlenül sonkás valami (is) kellett, a további maradékból pedig lett két szénnéégett tallér, ami együtt sült a gesztenyével a 220 fokos sütőben... kicsit túl sokáig... :P A receptben a sima adag tészta szerepel, én ennek a dupláját készítettem....
Tésztás-zöldséges
pite és omlós minipizzák
Hozzávalók a
tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál
sütőpor vagy szódabikarbóna, 5-6 evőkanál hideg tej vagy víz; a töltelékhez: 3
nagy krumpli, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 10-15 dkg telemea vagy feta, 10-15 dkg
főtt tészta (elhagyható), 3 tojás, 3-4 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld,
1-2 szál kapor, olaj, só, bors.
Elkészítése: A liszthez hozzáadjuk a sót és a növesztőszert, majd
elmorzsoljuk a vajjal. Ezután beletesszük a tojást meg a tejet, és gyors
mozdulatokkal, de alaposan összegyúrjuk. Általában azt tanácsolják, hogy a
tésztát hidegbe tegyük, és azután nyújtsuk, ezzel a tésztával azonban könnyebb
dolgozni melegen, tehát miután összegyúrtuk, enyhén lisztezett felületen
nyújtsuk kb. ½ cm vastag körré, és béleljünk ki vele egy (ha szükséges,
előzőleg kikent) magasabb falú pitesütő formát úgy, hogy a tészta pereme
magasabban legyen, mint a forma karimája. Ezután a tésztát hűtőbe tesszük, és elkészítjük
a tölteléket. A hagymát és a sárgarépát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, majd
kevés olajon dinsztelni kezdjük. Amikor a répa majdnem félpuha, hozzáadjuk a
meghámozott, kis kockákra vágott krumplit is, és kis lángon, lefedve, néha
megkavarva pároljuk puhára. Közben, 15-20 percnyi pihentetés után a tésztát
kivesszük a hűtőből, villával több helyen megszurkáljuk, és 200 fokra
előmelegített sütőben 10-15 percig elősütjük. A megpárolt zöldségeket tálba
tesszük, hozzáadjuk a főtt tésztát (ha éppen van ilyen maradék), a morzsolt
telemeát, az aprított zöld fűszereket meg a tejfölt, ízlés szerint sózzuk és
borsozzuk, majd jól összekeverjük. A tojást külön felverjük, sóval és borssal
ízesítjük, majd alaposan összekeverjük a tejfölös zöldséggel. A masszát az
elősütött tésztába öntjük, majd visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a
tojásos massza kocsonyásra nem sül. Friss salátával, savanyúsággal, tejföllel
vagy valamilyen szósszal kitűnő.
HÚSV - 2013.
Pizzák: A 2 kis pizzához két kisebb tésztagombócot vékony körré nyújtottam, miniformákba terítettem, megkentem házi ketchuppal, sonkacsíkokat meg sajtszeletet helyeztem rá, majd olajbogyóval és koktélparadicsommal díszítettem, végül pedig 10-15 perc alatt megsütöttem.
1 megjegyzés:
Jól néznek ki!
Megjegyzés küldése