2013. június 19., szerda

Paradicsomos salátaleves báránycsonttal


Mint írtam, egy időben több bárányos fogást (a linken régebbi receptek is vannak, de az utóbbi 5-6 ezen a tavaszon készült) is ettünk, akkoriban, azaz már több, mint két hónapja készült ez a leves is. De az állandó újabb és újabb receptek előtérbe kerültek, és enek a lejegyzése egyszerűen elmaradt. Mivel az utóbbi napokban nem volt egyéb tennivalóm (értsd kórházban voltam kisebbik lányommal), igyekeztem bepótolni az elmaradozott recepteket. 
Ez a salátaleves hirtelen ötlettől vezérelve lett paradicsomos. De ennél jobban aligha választhattam volna, a férjem telejsen odavolt az újszerű íztől. Akkoriban, tavasz közepén még konzerv paradicsomot használtam hozzá, nyáron azonban ajánlott meghámozott friss paradicsomból készíteni.


Paradicsomos salátaleves báránycsonttal

Hozzávalók: kb. 50 dkg csontos bárányhús (vagy húsos báránycsont J ), 2 friss fejes saláta, 1 csokor újhagyma zöldjével együtt, 1 kis paradicsomkonzerv vagy 4-5 kisebb paradicsom, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 dl tej, só, ecet, esetleg kapor.

Elkészítése: A báránycsontot főni tesszük annyi hideg vízben, amennyi jól ellepi. Miután fölforrt, lehabozzuk, és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor a csontokat kiszedjük belőle, a húst még melegen leszedjük róla, és félretesszük. A visszamaradt levet fölforraljuk, és beledobjuk a zöldjével együtt karikára vágott újhagymát meg az összetépkedett vagy csíkokra vágott salátaleveleket. Ha túl sűrűnek gondoljuk, felöntjük még kevés vízzel, megsózzuk, és 15-20 perc alatt megfőzzük. Ha paradicsomkonzervet használunk, akkor a hámozott paradicsomokat csak kicsit összevagdaljuk. Ha friss paradicsomot használunk, akkor bevagdossuk őket,lobogó vízbe dobjuk, majd azonnal hideg vízbe szedjük, és meghámozzuk őket. Nagyobb darabokra vágjuk, és a kiengedett levükkel együtt kissé összerotyogtatjuk. Amikor a saláta megfőtt (tetszés szerint roppanósabbra is lehet hagyni), hozzáadjuk a paradicsomot, fölforraljuk, majd behabarjuk a tejjel és kevés forró levessel elkevert liszttel. Jól kiforraljuk, majd ízlés szerint utánasózunk, és ecettel savanyítjuk. Aki szereti, aprított kaporral is megszórhatja, nálunk azonban ez nem „játszik”. Friss barna kenyérrel és újhagymával kínáljuk.

HÚSV. - 2014.




2 megjegyzés:

  1. Kár, hogy már nincs bárányhúsom, mert nagyon szemet gyönyörködtető ez a levesed:) Szeretném azt hiszem:)

    VálaszTörlés
  2. Kati, szerintem csirkével is finom lenne. Persze, nem ugyanaz az aroma, de finom. A lényeg itt most úgyis a paradicsomon van. :)

    VálaszTörlés