2014. január 21., kedd

Sonkagombócleves

A receptet már régen kinéztem magamnak Szász Mártonné Bene Ilonka Erdélyi konyha című gyűjteményében, de most került sor a kipróbálására. Bevallom, bár a szerző azt írja a bevezetőjében, hogy nagyon pontos recepteket adott meg, és kéretik betartani mindent a siker érdekében, én néha vitatkoznék vele, illetve felül is bírálom egy-egy megadott mennyiségét. Pl. ebbe a gombócba is túlzásnak tartottam volna 5 tojást (3 egész tojás és 2 tojássárgája) annál is inkább, hogy négyünknek kellett elég legyen. Talán több személyre... de nem írja. Azonkívül azt írja: rántásos levesbe főzzük bele. Nos, én a rántást tejfölös habarással váltottam ki. A szárított tárkonyt pedig magamtól főztem bele... Nagyon finom leves lett, ízlett mindenkinek kicsitől nagyig. Húsvét után kitűnő lehetőség a maradék sonka hasznosítására.



Tárkonyos sonkagombócleves

Hozzávalók a gombóchoz: 15 dkg  főtt sonka (nálam csirkesonka), 2 tojás, 7 dkg vaj, 10 dkg finom szemcséjű zsemlemorzsa, bors; továbbá: 2 l húsleves vagy zöldségalaplé, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, szárított tárkony, só, ecet, esetleg további tejföl a tálaláshoz.

Elkészítése: A sonkát kockára vágjuk, és 1 felvert tojással együtt robot- vagy aprítógépben pépesre dolgozzuk. (Ennek híján finomra daráljuk.) A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a sonkás masszát meg a másik tojást, ízlés szerint borsozzuk (sózni nem kell, a sonka eléggé sós), majd belekeverjük a zsemlemorzsát, és jól összedolgozzuk. A masszából diónyi gombócokat formázunk. Közben felforraljuk a húslevest, majd amikor forr, beledobjuk a morzsolt tárkonyt, és besűrítjük a tejföllel és kevés vízzel elkevert liszttel. Miután újra felforrt, óvatosan beletesszük a gombócokat, és 1-2 percnyi főzés után, amikor a gombócok már feljöttek a leves felszínére, elzárjuk alatta a lángot. Sóval és almaecettel, esetleg tárkonyecettel ízesítjük. Tálaláskor további tejfölt kínálhatunk mellé.
KAL - 2015.

1 megjegyzés: