Szentül meg voltam győződve, hogy Edótól vettem át a receptet, de bárhogy is keresem, nem találom nála. Pedig , hogy Erdélyi konyhás kolléganőmtől van, az ezer százalékos, mert először még akkor készítettem, amikor a receptet javítottam a lap számára. Azóta többször elkészült, de már csak a lépéseket tartottam be, a hozzávalókat az ízlésünk és az itthon lévő alapanyagok szerint variáltam. Így történt legutóbb, vasárnap reggel is, amikor hosszabb kimaradás után, a recept nem találása miatt az emlékeimre hagyatkozva készítettem el.
Házi müzli (granola) eperrel és banánnal
Hozzávalók (sok adag) a granolához: 40 dkg búzapehely (most csak ez volt itthon), 10 dkg napraforgómag, 10 dkg mandula, 1 marék lenmag, 2 marék kókuszreszelék (elhagyható), kb. 20 dkg mazsola, 2 evőkanál méz (lehet több is), 2 kisebb tojás fehérjéje; továbbá 4 személyre: 50 dkg eper, 2 banán, tej vagy joghurt, ízlés szerint méz.
Elkészítése: A granola száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd rácsorgatjuk a mézet, illetve hozzáadjuk a 2 tojásfehérjét, és kézzel alaposan összedolgozzuk-forgatjuk. A keveréket sütőpapírral bélelt tespbe terítjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt halványra pirítjuk. Időnként kivehetjük és átforgathatjuk, hogy egyenletesen piruljon. tetszés szerint hosszabb avgy rövidebb ideig is pirítható. Felhasználás előtt hagyjuk kihűlni, majd jól záródó dobozban, üvegben tároljuk.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és feldaraboljuk, a banánt karikára vágjuk. Tálkákban elosztjuk a gyümölcsöket, granolát kanalazunk melléjük, és ki-ki tetszése szerint tejjel vagy joghurttal fogyasztja. Ha nem eléggé édes, mézzel is ízesíthető még.
Megjegyzés: A granolára is lehet több mézet tenni, de mivel nálunk a férjem nem eheti, csak nagyon keveset használtam belőle. De nem is kellett több, mi nem édesítettünk utána.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése