2014. április 15., kedd

Karamelles-kókuszos ostyatekercs

Egy szülinapi zsúron ettem először, mondtam is az osztálytárs anyukájának, hogy nagyon kérem a receptet. Aztán elfeledkeztem róla. Majd szombaton délelőtt beugrott, hogy azon a szülinapon valami finomat ettem, aminek el akartam kérni a receptjét. De már nem emlékeztem, hogy mi is volt az... Aztán a szombat délutáni szülinapi partin találkoztam az anyukával, és neki jutott eszébe, hoyg ígért egy receptet. Később felhívott, és lediktálta, én meg elkészítettem a nagylányom vasárnapi szülinapi ünneplésére. :) Nagyon finom sütemény, nem is tudom leírni, milyen. Igaz, elég édes, de nagyon eteti magát. Még a férjem is jónéhány szeletet megevett belőle, hiába volt annyira cukros. Éppen miatta kell átalakítanom majd, hogy nyugodtan ehesse. Egyszerű elkészíteni, nem kell sütni, csak kétféle krémet főzni hozzá, és ami a legjobb, 3 nagy ostyatekercs lesz belőle, tehát tökéletes ünnepekkor vagy olyan alkalmakkor, amikor nagyobb létszámú társaságot kell megkínálnunk finomságokkal. Az ünnepre ismét elkészítem; igaz, már van elképzelésem, hogy hogyan módosítom a cukorarányt, jobban mondva a fruktózarányt. Csupán minimális fehér cukrot teszek majd hozzá, amennyi szükséges, hogy egy kis barna színt adjak neki, a fruktóz ugyanis nem karamellizálódik. Ünnep után jelentkezem a módosított recepttel is.

Update: Módosított recept nincs, mert ezt a receptet nem lehet módosítani. Kevesebb cukorral/fruktózzal nem működik, mert akkor teljesen megváltozik az állaga, lágy lesz. Már kipróbáltam mindenféleképpen, de be kellett látnom, hoyg ezt vagy így készítem, vagy sehogy. Esetleg cukor helyett xilittel (nyírfacukor), viszont bevallom, azt nem tudom még megengedni magunknak...


Karamelles-kókuszos ostyatekercs

Hozzávalók a barna krémhez: 35 dkg cukor (1,5 csésze), 6,5 dl víz (2,5 csésze), 60 dkg finomra darált keksz; a fehér krémhez: 80 ml víz (7 evőkanál), 25 dkg cukor (1 csésze), 25 dkg tejpor, 25 dkg vaj, 10 dkg kókuszreszelék; továbbá: 3 nagy ostyalap (kb. 27x37 cm-es).

Elkészítése: Egy edényben megkaramellizáljuk a 35 dkg cukrot, majd fölöntjük a vízzel, és hagyjuk a karamellt teljesen feloldódni. Ezután belekavarjuk a darált kekszet, jól eldolgozzuk, egyenlően elosztva rákenjük az előkészített ostyalapokra, és hagyjuk kihűlni. (A meleg krém megpuhítja a lapokat, nem kell másféle puhító praktikát alkalmazni.) A fehér krémhez a cukrot és a vizet állandóan kavargatva addig hevítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és sziruppá alakul. Ekkor belekeverjük a tejport, jól összedolgozzuk, és hagyjuk kihűlni (még formázható legyen, ne dermedjen meg teljesen). A vajat kézi mixerrel habosra kavarjuk, majd rendre belekanalazzuk a tejporos masszát, illetve végül a kókuszreszeléket. Ezt a krémet is eloszlatjuk az ostyalapokon, egyenletesen elsimítjuk, majd a hosszanti oldalukon jó szorosan föltekerjük. Fóliába csomagolva hagyjuk néhány órát (pl. estétől reggelig), hogy az ízek összeérjenek. Éles késsel szeleteljük.

KAL - 2015.

9 megjegyzés:

fenci írta...

Ez nagyon jól néz ki, érdekes - el fogom késziteni a hétvégére!!!

sedith írta...

Fenci, nem fogod szerintem megvbánni, főleg ha szeretitek az édesebb ízeket. De amúgyis 1-2 szelet mindenképpen lecsúszik. Eddig aki kóstolta, az mind isteninek titulálta.

Éva írta...

Látványnak is csodás de ahogy olvasom a receptet el is hiszem hogy nagyon finom lehet! Jó lenne kipróbálnom! Lánykádnak utólag is boldog szülinapot kívánok!

sedith írta...

Köszönöm, Éva! Esetleg harmadold az adagot, és próbáld ki kicsiben, egy tekercset készítve. És köszönöm a köszöntést lánykám nevében is. :)

Alica írta...

Elkészitem és beszámolok z eredményrol :-)

sedith írta...

Alica, nagyon örülök! :) És persze, feltétlenül számolj be! :)

Monki írta...

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy a tejport mivel tudnám helyettesíteni? Köszönöm szépen a választ, lánykádnak pedig nagyon boldog szülinapot:)!

sedith írta...

Hmmm, Monki, ez jó kérdés. Nem tudom. Fogalmam sincs, mi adhatná meg ugyanazt a textúrát, mint a tejpor. És főleg az ízét. Őszintén erre tényleg nem tudok válaszolni. Gondoltam a mandulalisztre, de nem merem vállalni a felelősséget érte.
Mi a gond a tejporral, nem ehetitek? Esetleg nincs diétás változata (laktózmentes vagy ami a gondot nektek okozza), esetleg valamilyen növényi "tejpor"?

Alica Marencik írta...

Edith, elkeszult:-)). Nagyon finom és mutatós... Egy kicsit csokkentettem a cukor mennyiségét,legkozelebb még kevesebbet teszek. Kiváncsian várom a család véleményét holnap... Koszonet a receptért. Kivánok kellemes Husvétet és minden jót :-))

2014. április 15., kedd

Karamelles-kókuszos ostyatekercs

Bejegyezte: sedith dátum: 10:17
Egy szülinapi zsúron ettem először, mondtam is az osztálytárs anyukájának, hogy nagyon kérem a receptet. Aztán elfeledkeztem róla. Majd szombaton délelőtt beugrott, hogy azon a szülinapon valami finomat ettem, aminek el akartam kérni a receptjét. De már nem emlékeztem, hogy mi is volt az... Aztán a szombat délutáni szülinapi partin találkoztam az anyukával, és neki jutott eszébe, hoyg ígért egy receptet. Később felhívott, és lediktálta, én meg elkészítettem a nagylányom vasárnapi szülinapi ünneplésére. :) Nagyon finom sütemény, nem is tudom leírni, milyen. Igaz, elég édes, de nagyon eteti magát. Még a férjem is jónéhány szeletet megevett belőle, hiába volt annyira cukros. Éppen miatta kell átalakítanom majd, hogy nyugodtan ehesse. Egyszerű elkészíteni, nem kell sütni, csak kétféle krémet főzni hozzá, és ami a legjobb, 3 nagy ostyatekercs lesz belőle, tehát tökéletes ünnepekkor vagy olyan alkalmakkor, amikor nagyobb létszámú társaságot kell megkínálnunk finomságokkal. Az ünnepre ismét elkészítem; igaz, már van elképzelésem, hogy hogyan módosítom a cukorarányt, jobban mondva a fruktózarányt. Csupán minimális fehér cukrot teszek majd hozzá, amennyi szükséges, hogy egy kis barna színt adjak neki, a fruktóz ugyanis nem karamellizálódik. Ünnep után jelentkezem a módosított recepttel is.

Update: Módosított recept nincs, mert ezt a receptet nem lehet módosítani. Kevesebb cukorral/fruktózzal nem működik, mert akkor teljesen megváltozik az állaga, lágy lesz. Már kipróbáltam mindenféleképpen, de be kellett látnom, hoyg ezt vagy így készítem, vagy sehogy. Esetleg cukor helyett xilittel (nyírfacukor), viszont bevallom, azt nem tudom még megengedni magunknak...


Karamelles-kókuszos ostyatekercs

Hozzávalók a barna krémhez: 35 dkg cukor (1,5 csésze), 6,5 dl víz (2,5 csésze), 60 dkg finomra darált keksz; a fehér krémhez: 80 ml víz (7 evőkanál), 25 dkg cukor (1 csésze), 25 dkg tejpor, 25 dkg vaj, 10 dkg kókuszreszelék; továbbá: 3 nagy ostyalap (kb. 27x37 cm-es).

Elkészítése: Egy edényben megkaramellizáljuk a 35 dkg cukrot, majd fölöntjük a vízzel, és hagyjuk a karamellt teljesen feloldódni. Ezután belekavarjuk a darált kekszet, jól eldolgozzuk, egyenlően elosztva rákenjük az előkészített ostyalapokra, és hagyjuk kihűlni. (A meleg krém megpuhítja a lapokat, nem kell másféle puhító praktikát alkalmazni.) A fehér krémhez a cukrot és a vizet állandóan kavargatva addig hevítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és sziruppá alakul. Ekkor belekeverjük a tejport, jól összedolgozzuk, és hagyjuk kihűlni (még formázható legyen, ne dermedjen meg teljesen). A vajat kézi mixerrel habosra kavarjuk, majd rendre belekanalazzuk a tejporos masszát, illetve végül a kókuszreszeléket. Ezt a krémet is eloszlatjuk az ostyalapokon, egyenletesen elsimítjuk, majd a hosszanti oldalukon jó szorosan föltekerjük. Fóliába csomagolva hagyjuk néhány órát (pl. estétől reggelig), hogy az ízek összeérjenek. Éles késsel szeleteljük.

KAL - 2015.

9 megjegyzés on "Karamelles-kókuszos ostyatekercs"

fenci on 2014. április 15. 10:42 írta...

Ez nagyon jól néz ki, érdekes - el fogom késziteni a hétvégére!!!

sedith on 2014. április 15. 10:48 írta...

Fenci, nem fogod szerintem megvbánni, főleg ha szeretitek az édesebb ízeket. De amúgyis 1-2 szelet mindenképpen lecsúszik. Eddig aki kóstolta, az mind isteninek titulálta.

Éva on 2014. április 15. 12:00 írta...

Látványnak is csodás de ahogy olvasom a receptet el is hiszem hogy nagyon finom lehet! Jó lenne kipróbálnom! Lánykádnak utólag is boldog szülinapot kívánok!

sedith on 2014. április 15. 12:12 írta...

Köszönöm, Éva! Esetleg harmadold az adagot, és próbáld ki kicsiben, egy tekercset készítve. És köszönöm a köszöntést lánykám nevében is. :)

Alica írta...

Elkészitem és beszámolok z eredményrol :-)

sedith on 2014. április 15. 12:49 írta...

Alica, nagyon örülök! :) És persze, feltétlenül számolj be! :)

Monki on 2014. április 16. 0:24 írta...

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy a tejport mivel tudnám helyettesíteni? Köszönöm szépen a választ, lánykádnak pedig nagyon boldog szülinapot:)!

sedith on 2014. április 16. 6:21 írta...

Hmmm, Monki, ez jó kérdés. Nem tudom. Fogalmam sincs, mi adhatná meg ugyanazt a textúrát, mint a tejpor. És főleg az ízét. Őszintén erre tényleg nem tudok válaszolni. Gondoltam a mandulalisztre, de nem merem vállalni a felelősséget érte.
Mi a gond a tejporral, nem ehetitek? Esetleg nincs diétás változata (laktózmentes vagy ami a gondot nektek okozza), esetleg valamilyen növényi "tejpor"?

Alica Marencik on 2014. április 19. 12:21 írta...

Edith, elkeszult:-)). Nagyon finom és mutatós... Egy kicsit csokkentettem a cukor mennyiségét,legkozelebb még kevesebbet teszek. Kiváncsian várom a család véleményét holnap... Koszonet a receptért. Kivánok kellemes Husvétet és minden jót :-))

Related Posts with Thumbnails