2014. november 8., szombat

Sonkás-sajtos rétes

Megmondom őszintén olvadással együtt kb. félóra alatt kész volt. S bár a leveles tésztát szobahőmérsékleten kell felengedni hagyni, ezúttal fogtam, és kétszer 2,5 percre betettem a mikróba olvasztó programra, majd további néhány perc szobahőn állása után már tökéletes volt a nyújtásra, semmi baja nem lett. A tölteléke is gyors volt, abból készült, amit éppen találtam itthon.


Sonkás-sajtos rétes

Hozzávalók 2-3 személyre: 40 dkg leveles tészta, 10 dkg sajt, 10 dkg mascarpone (2 jó evőkanálnyi), 1 közepes vöröshagyma, 3 szelet csirkesonka, só, fehér bors, 1 kisebb tojás, szezámmag.

Elkészítése: A sajtot finomra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk, majd a kettőt elkeverjük a mascarponéval. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A leveles tésztát kb. 20x30 cm-esre nyújtjuk, majd kb. fele területére, hosszában rákenjük a sajtos krémet. Ráhelyezzük a sonkaszeleteket, a tészta üresen hagyott végét megkenjük felvert tojással, majd a sonkás felétől kezdve a tésztát feltekerjük. Sütőpapíros tepsire helyezzük, jól megkenjük felvert tojással, helyenként rézsútosan bemetsszük, majd megszórjuk szezámmaggal. 230 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 10 percig sütjük, majd felső pirítással sütjük még 3-5 percig attól függően, ki mennyire pirulva szereti. Én 3 percig sütöttem. Néhány percnyi hűlés után, még jó melegen, citromos tea kíséretében isteni vacsora. Kihűlve tízórainak is csomagolható.

KAL - 2016.

1 megjegyzés: