2014. december 31., szerda

Kuszkuszsaláta - abból, ami van

Bármilyen finom is legyen egy étel, többszöri evés után kissé megunjuk. De ha megmarad belőle 2-3 szelet, darab stb. mégis sajnáljuk kidobni. Így voltam én is az ünnep után, amikor a sültek maradványait, illetve egyéb, hűtőben fellelhető alapanyagokat összeházasítottam egy finom kuszkuszos salátában. Az a jóbenne, hogy 10 perc alatt megvan: amíg duzzad a kuszkusz, előkészítjük-összevágjuk a többi alapanyagot, és még az a jó benne, hogy abból készíthetjük, ami éppen kéznél van. Nálam így alakult a recept:


Kuszkuszsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg kuszkusz, 4-5 szelet maradék sült hús (nálam tojásos tekercs és zöldséges fasírt), 3 főtt tojás, 10 dkg telemea (feta), 10-15 dkg sajt, 10 dkg marhapasztrámi, zöld olajbogyó, 1 lila hagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld; az öntethez: 2 dl tejföl, 1-1,5 dl tejszín, 1 teáskanál római kömény, só, bors, citromlé, olívaolaj.

Elkészítése: A kuszkuszt tálba öntjük, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, illetve rászórunk 1/2 teáskanál sót, elkavarjuk, majd fölöntjük 3 dl forralt vízzel. Összekeverjük, lefedjük, és 5-10 percig hagyjuk duzzadni, közben egyszer-kétszer megkavarjuk még. A többi hozzávalót tetszés szerint aprítjuk-daraboljuk, majd hozzákeverjük a megpuhult kuszkuszhoz. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Az öntethez a tejfölt simára keverjük a tejszínnel, és ízlés szerint fűszerezzük római köménnyel, sóval meg borssal, majd elkeverjük kevés citromlével és olívaolajjal. Az öntetet külön tálaljuk, hogy ki-ki magának locsolja meg a salátát.

Megjegyzés: A saláta kuszkusz helyett elkészíthető bármilyen olyan köretfélével, ami "megszaporítja" a többi hozzávalót: főtt rizs, tészta, krumpli, vagy egyéb zöldségek, esetleg hüvelyesek.

FF - 2015/1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése