2014. december 30., kedd

Rigójancsi tortácskák

Szégyen-nem szégyen: ez van. Az ünnepre szerettem volna ezt a sütit, de csak ma lett belőle valami. A piskótát meg is sütöttem, de a krémet már nem volt időm megcsinálni. Annyi előnye volt mégis a dolognak, hogy a megszikkadt piskótát sokkal könnyebben tudtam vágni, szép egyenletes lapocskákra szabdaltam. És még az is jó volt benne, hogy végre beüzemeltem a nemrég vásárolt szögletes tálalógyűrűimet, így aztán nem csak egyszerű sütemény lett belőle, hanem egyszemélyes, mini tortácskák.
A recept sógórnőm anyósától van, úgy is van beírva a füzetembe, hogy Ilus mama-féle rigójancsi. Még megismerkedésünkkor mondta a férjem, hogy a kedvenc sütije a rigójancsi. Ezt tudván a közelgő húsvétkor el is készítettem édesanyám receptje szerint, mire ő azt mondta: ez finom, de ez nem Rigójancsi. Amit Ilus-mama készít, na az rigójancsi. Így aztán elkértem az ominózus receptet, bár végül nem sokszor sütöttem meg az évek során, mert közben férjecském preferenciái is nagyon megváltoztak, és ízlése "elcsúszott" a könnyedebb, teszínhabos-gyümölcsös kategória felé. A mai tortácskáját bevágta az utolsó morzsáig, de azt is hozzátette, hogy egy darabig nem kér ilyent! :) Pedig az eredeti cukormennyiséget (végülis fruktózzal készítettem, mint mindent, amibe cukor jár) jól megnyirbáltam, tehát nem volt az émelygős-édes kategória.


Rigójancsi tortácskák

Hozzávalók 10-12 tortácskához, a piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál víz, 6 evőkanál fruktóz (15-20 dkg cukor - az eredetiben 30!!!-at írt), 20 dkg liszt, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 csapott teáskanál sütőpor; a krémhez: 2 púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 10 dkg fruktóz (kb. 15 dkg cukor), 3 dl tej, 20 dkg vaj; a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál fruktóz, 3 evőkanál igazi rum, esetleg 1 teáskanál rumkivonat.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a piskóta hozzávalóit kimérjük. A tojásfehérjét kissé felverjük, majd rendre hozzáadjuk a vizet meg a fruktózt/cukrot, és kemény habbá verjük. Óvatosan belekavarjuk a tojássárgáját, majd a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet, és egynemű masszává dolgozzuk. Sütőpapírral bélelt kb. 25*35 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegíett sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. A krémhez a lisztet, a kakaóport meg a fruktózt simára keverjük a tejjel, majd folytonosan kavargatva sűrű pépet főzünk belőle. Hagyjuk kihűlni, majd összedolgozzuk a habosra kavart vajjal. A piskótát lapjában kettévágjuk, és mindkét lapot meglocsoljuk rumos sziruppal. A krémből félreteszünk néhány evőkanálnyit, a többit rásimítjuk az egyik lapra, és befedjük a másik lappal. A félretett krémmel vékonyan bevonjuk, és csokoládédarával vagy bármi mással megszórjuk. Esetleg krém helyett csokoládéglazúrral is bevonhatjuk. Így készül a sütemény. Ha mini-tortácskákat szeretnénk, akkor a piskótát 12 egyenlő négyzetre vágjuk (vagy akkorákra, amekkorák a tálalógyűrűink), majd mindegyiket lapjában kettévágjuk. Meglocsoljuk őket, és a tálalógyűrű segítségével megtöltjük. A tetejére krémrózsákat nyomunk. Szórhatjuk, ha akarjuk, valamivel, de én nem szeretem, ha valami kemény ropog a fogaim közt, miközben eszem.

KAL - 2016.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése