2015. január 29., csütörtök

Burgonyás koszorúfánk

Ez a fánk nagyon szuper. A legjobb pedig az benne, hogy csak megdagasztjuk a tésztát, és azonnal lehet is sütni, nem kell keleszteni. Frissen jó ropogós a külseje, a belseje meg puha, néhány óra után pedig ugyanolyan finom, mint sütése után rögtön. Ajánlom kipróbálásra, nem fogtok csalódni benne. :) A recept Szász Mártonné Bene Ilonka Erdélyi konyha című könyvéből való. 


Burgonyás koszorúfánk

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 12,5 dkg főtt krumpli, 2 evőkanál cukor, ½ mokkáskanál só, 3 g szárított élesztő, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 4 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj, 1,3-1,5 dl tej, bő olaj; a tálaláshoz: porcukor vagy vaníliás porcukor, lekvár.


Elkészítése: Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót meg a szárított élesztőt, elkeverjük, majd beletesszük a kihűtött, lereszelt krumplit, a tojássárgáját meg az egész tojást, az olajat, illetve a langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk, míg szép sima nem lesz. Enyhén lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, nagyobb karikákat szúrunk ki belőle, majd mindegyiknek a közepéből még kivágunk egy-egy köröcskét, hogy koszorúkat kapjunk. Felforrósított olajban, közepes lángon, mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Miután beletesszük az olajba, 1 percre lefedjük, majd átfordítjuk a fánkokat, és fedő nélkül sütjük készre. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral, és lekvárral kínáljuk. 

Megjegyzés: Kenyérsütőgéppel is lehet dagasztatni a tésztát. Mindent belepakolunk az üstjébe, és 15-20 perces dagasztóprogramra állítjuk. A tejből először a kevesebb mennyiséget kell tenni, majd szükség szerint (a liszt minősége befolyásolhatja) hozzáadjuk a többit is.

KRUMP. - 2015.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése