Ez a fánk nagyon szuper. A legjobb pedig az benne, hogy csak megdagasztjuk a tésztát, és azonnal lehet is sütni, nem kell keleszteni. Frissen jó ropogós a külseje, a belseje meg puha, néhány óra után pedig ugyanolyan finom, mint sütése után rögtön. Ajánlom kipróbálásra, nem fogtok csalódni benne. :) A recept Szász Mártonné Bene Ilonka Erdélyi konyha című könyvéből való.
Burgonyás koszorúfánk
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 12,5 dkg főtt krumpli, 2 evőkanál cukor,
½ mokkáskanál só, 3 g szárított élesztő, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 4 evőkanál
olaj vagy olvasztott vaj, 1,3-1,5 dl tej, bő olaj; a tálaláshoz: porcukor vagy
vaníliás porcukor, lekvár.
Elkészítése: Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot,
a sót meg a szárított élesztőt, elkeverjük, majd beletesszük a kihűtött,
lereszelt krumplit, a tojássárgáját meg az egész tojást, az olajat, illetve a
langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk, míg szép sima nem lesz. Enyhén lisztezett
deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, nagyobb karikákat szúrunk ki belőle, majd
mindegyiknek a közepéből még kivágunk egy-egy köröcskét, hogy koszorúkat
kapjunk. Felforrósított olajban, közepes lángon, mindkét oldalán aranybarnára
sütjük. Miután beletesszük az olajba, 1 percre lefedjük, majd átfordítjuk a
fánkokat, és fedő nélkül sütjük készre. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, majd
megszórjuk porcukorral, és lekvárral kínáljuk.
Megjegyzés: Kenyérsütőgéppel is lehet dagasztatni a tésztát. Mindent belepakolunk az üstjébe, és 15-20 perces dagasztóprogramra állítjuk. A tejből először a kevesebb mennyiséget kell tenni, majd szükség szerint (a liszt minősége befolyásolhatja) hozzáadjuk a többit is.
KRUMP. - 2015.
KRUMP. - 2015.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése