2015. január 28., szerda

Gombás krumplileves füstölt marhacsonttal

Ezt a levest még valamikor az ősszel készítettem, de valahogy eltolódott mostanig a dokumentálása. (Mint megannyi lejegyzésre váró receptnek...) Nagyon sikeres leves lett, a férjem mondta is, hogy nagyon eltaláltam az ízesítését, meg úgy en-block-ban mindene tökéletes. Nos, a dicséretekből ennyi bőven elég is, jöjjön a recept:


Gombás krumplileves 

Hozzávalók 4-6 személyre: 60 dkg füstölt marhacsont, 60 dkg krumpli, 25 dkg csiperkegomba, 2 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 piros húsú paprika, 1 hagyma, 1 karcsú póréhagyma, 2 tojássárgája, 1,5-2 dl tejföl, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, ecet vagy citromlé, 3-4 evőkanál olaj.

Elkészítése:
1.      A füstölt marhacsontot forró vízzel alaposan megmossuk, 3-4 liter hideg vízben főni tesszük, és puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, a húst pedig leszedegetjük a csontokról. (Előző nap is elvégezhető.)
2.      Előkészítjük a zöldségeket, megmossuk, és meghámozzuk őket.
3.      Fölforrósítjuk az olajat, majd megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát és póréhagymát, illetve a kis kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret meg paprikát.
4.      Fölöntjük a húsalaplével, illetve annyi vízzel pótoljuk, amennyi levest szeretnénk.
5.      Miután fölforrt, beletesszük a krumplit, és majdnem puhára főzzük.
6.      Hozzáadjuk a gombát, addig főzzük, míg minden meg nem puhul, és félrevesszük a lángról.
7.      Simára keverjük a tojssárgáját a tejföllel meg a finomra aprított petrezselyemzölddel.
8.      Elkeverjük kevés forró levessel, majd visszaöntjük az edénybe, de már nem forraljuk fel. Ízlés szerint utánasózunk, illetve kevés ecettel vagy citromlével savanyítjuk. A leszedegetett húst visszarakjuk a levesbe, és tálalhatjuk is.

Megjegyzés: Marhacsont helyett más füstölt csonttal is készíthető. Ízlés szernt ecetben eltett tárkonyt is tehetünk bele.

KRUMP. - 2015.



1 megjegyzés: