Ezt a levest még valamikor az ősszel készítettem, de valahogy eltolódott mostanig a dokumentálása. (Mint megannyi lejegyzésre váró receptnek...) Nagyon sikeres leves lett, a férjem mondta is, hogy nagyon eltaláltam az ízesítését, meg úgy en-block-ban mindene tökéletes. Nos, a dicséretekből ennyi bőven elég is, jöjjön a recept:
Gombás krumplileves
Hozzávalók 4-6 személyre: 60 dkg füstölt marhacsont, 60 dkg krumpli, 25
dkg csiperkegomba, 2 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 piros húsú
paprika, 1 hagyma, 1 karcsú póréhagyma, 2 tojássárgája, 1,5-2 dl tejföl, 1 kis
csokor petrezselyemzöld, só, ecet vagy citromlé, 3-4 evőkanál olaj.
Elkészítése:
1.
A füstölt marhacsontot forró vízzel alaposan
megmossuk, 3-4 liter hideg vízben főni tesszük, és puhára főzzük. Ha megfőtt,
leszűrjük, a húst pedig leszedegetjük a csontokról. (Előző nap is elvégezhető.)
2.
Előkészítjük a zöldségeket, megmossuk, és
meghámozzuk őket.
3.
Fölforrósítjuk az olajat, majd megdinszteljük
rajta a finomra aprított hagymát és póréhagymát, illetve a kis kockákra vágott
sárgarépát, petrezselyemgyökeret meg paprikát.
4.
Fölöntjük a húsalaplével, illetve annyi vízzel
pótoljuk, amennyi levest szeretnénk.
5.
Miután fölforrt, beletesszük a krumplit, és
majdnem puhára főzzük.
6.
Hozzáadjuk a gombát, addig főzzük, míg minden
meg nem puhul, és félrevesszük a lángról.
7.
Simára keverjük a tojssárgáját a tejföllel meg a
finomra aprított petrezselyemzölddel.
8.
Elkeverjük kevés forró levessel, majd
visszaöntjük az edénybe, de már nem forraljuk fel. Ízlés szerint utánasózunk,
illetve kevés ecettel vagy citromlével savanyítjuk. A leszedegetett húst
visszarakjuk a levesbe, és tálalhatjuk is.
Megjegyzés: Marhacsont helyett más füstölt csonttal is
készíthető. Ízlés szernt ecetben eltett tárkonyt is tehetünk bele.
KRUMP. - 2015.
KRUMP. - 2015.
De jó gazdag leves! Nagyon guszta, szinte érzem az ízét :-)
VálaszTörlés