2015. június 1., hétfő

Grillezett marhaburger krumplisalátával

Néha olyan jó kitörni a mozgalmas, rohanós hétköznapokból! Néha olyan jó napokra eltűnni, azt sem tudva, hol hagytuk a telefont, mert bárhol is van, úgysem szólal meg (max. estefelé megkeresem azt a pontot a kertben, ahol kétszer-háromszor megszakadva fölhívom Édesanyámat, hogy lássam, minden rendben van-e), ahol nincs net, de ahol nem is hiányzik, ahol van sok-sok friss levegő, napsütés (na jó, néha eső és nyakig érő sár is :P), csend (némi madárcsicsergéssel, huhogással, kutyaugatással és szamárbőgéssel keveredve), és persze, nyugalom, ahol ha úgy akarod, hajnalban kivet az ágy, máskor meg "délig" alhatsz, szóval, olyan jó! :) És nekünk ilyen jó volt ez az elmúlt hosszú hétvége. Elég sokat főztem, merthát a csendben és nyugalomban (főleg kerti munkával tarkítva) is kell enni, de nem volt minden a fotózós kategória, hiszen szokásos, klasszikus ételek voltak. Tegnap ebédre viszont ezt a finomságot dobtam össze, I. közreműködésével. Ő sütötte meg a húst. Jaj, és még van egy áldása a netmentességnek: hogy így sikerült lejegyezni jónéhány receptet az elmúlt időszakból, úgyhogy remélem, az elkövetkező néhány napban rendszeresen tudom frissíteni a blogomat, amit május folyamán bizony, eléggé elhanyagoltam...  (A gépet muszáj vinni, mert a lányoknak a sok biciklizés, szaladgálás, ugrókötelezés után esténként jólesik megnézni dvd-ről egy-egy mesét, rajzfilmet. :) )



Grillezett marhaburger krumplisalátával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg finomra darált marhahús, só, bors, őrölt koriander, kb. 1 dl forró víz; a salátához: 1 kg piros héjú, apróbb újkrumpli, 1 csokor újhagyma, só; az öntethez: 2 dl majonéz, 2 dl görög joghurt, 2 paradicsom, 1 csokor koriandersó, citromlé.

Elkészítése: A darált húst ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és őrölt korianderrel, majd kicsinként beledolgozzuk a forró vizet, és alaposan kidolgozzuk. A maszsát félretesszük, és hidegben hagyjuk állni legalább 2-3 órát. Vizes kézzel vagy tálalókorong segítségével kb. 1 cm vastag, nagyobb korongokat formázunk, majd fölforrósított grillrácson szép pirosra sütjük őket. A salátához a krumplit alaposan megmossuk, dörzsszivaccsal vagy drótmosóval jól átdörzsöljük, újra átöblítjük, és hideg sós vízben főni tesszük. Miután megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni, megdermedni. Miután kihűlt, kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. Hasonlóan daraboljuk a meghámozott újhagymát is szárával együtt. Az öntethez a majonézt simára keverjük a joghurttal, majd belekeverjük a pici kockákra vágott paradicsomot meg a finomra aprított koriandert, ízlés szerint sózzuk, illetve citromlével ízesítjük, majd ráöntjük a krumplira, és összekeverjük. Félórát-órát hidegben tároljuk, hogy az ízek összeérjenek, majd a megsütött húskorongokkal tálaljuk. 

EK - 2015/7



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése