Mai, friss. Mert kimentünk a kertbe, mégha nem is volt kimondottan kertezéshez, grillezéshez való idő. De jó volt. Ha más nem is lett volna, a levegő is megért volna mindent. De került egy kis tányérka málna meg egy nagy tál meggy is. Szóval, mostantól mindig kézzel fogható haszna is van a kimenetelnek. :)
Más: bizonyára furcsálljátok, hogy nem taboulleh-t írtam a címbe, mint ahogy a múltkor babaganus-t írtam az ismertebb baba ganoush helyett, vagy egyszerűen saormát a megszokott shawarma helyett. A magyarázat egyszerű. Mivel nem az eredeti nyelven, eredeti betűkkel írjuk le ezeket a szavakat, hanem fonetikusan, magyarul, hát egyszerűen úgy írjuk le helyesen, ahogy halljuk.
S mielőtt bárki felszisszenne, hogy az igazi libanoni saláta bulgurral készül, és nem kuszkusszal - igaza van. Úgy tudtam, hogy van bulgurom, de vagy elfogyott, vagy nem találom, mert utolsó pillanatban, amikor visszaszaladtam az autótól, hogy jaj, a bulgurt nem tettem be, hát egyszerűen "nem tudtam rátenni a kezem". De végülis olvastam, hogy kuszkusszal is készíthető, és ismervén mindkét alapanyagot, én is azt mondom, hogy csak enyhe eltérés van a kettő között.
Tabulé grillezett kalmárkarikákkal
Hozzávalók 4 személyre a tabuléhoz: 25 dkg kuszkusz vagy bulgur, 2 uborka, 3 paradicsom, 2 kisebb lila hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 8-10 szál friss menta, só, bors, citromlé, olívaolaj; a kalmárkarikákhoz: 4 konyhakész üreges kalmár (tintahaltörzs), bors, só, citromlé.
Elkészítése: A salátához a bulgurt vagy kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadunk 1 teáskanál sót, 1/2 teáskanál borsot, illetve 2-3 evőkanál olívaolajat, majd fölöntjük másfélszeres forralt vízzel (a bulgurnál meglehet, kétszeres mennyiségű víz szükségeltetik), elkeverjük, és azonnal lefedjük, hoyg tudjon megpuhulni, meduzzadni. Ezalatt a hagymát, a paradicsomot meg az uborkát kis kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet és a száráról letépkedett mentaleveleket finomra aprítjuk. Miután a kuszkusz/bulgur megpuhult, és beszívta az összes vizet, újra átkavarjuk, hozzáadjuk a zöldségeket meg a zöld fűszereket, és összekavarjuk. Utánasózunk, ha szükséges, illetve meglocsoljuk 3-4 evőkanál citromlével meg kb. ugyanannyi olívaolajjal.
A kalmártörzseket megmossuk, éles késsel fölhasítjuk egyik oldalukon (vagy teljesen ketté is vághatjuk), majd belső felüket kb. 1/2 centiméterenként rézsútosan beirdaljuk mindkét irányból (kis négyzetfélék, rombuszok alakulnak ki). Belső felüket enyhén megszórjuk borssal, majd külső felükkel a fölforrósított grillrácsra helyezzük. Miután ez a felük megpirult, megfordítjuk - ekkor szépen hengerré kunkorodnak - és azt a felét is megpirítjuk, át-átforgatva. Miután mindegyik elkészült, tálra szedjük, enyhén megsózzuk, illetve meglocsoljuk citromlével, kb. ujjnyi vastag karikákra vágjuk, és a tabulé mellé kínáljuk.
EK-2016/8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése