2015. június 23., kedd

Babaganus (Baba ganoush), avagy a török padlizsánkrém

Ha jól láttam, az utolsó adag padlizsán volt a fagyasztóból... S nemrég szembejött velem ez a név és recept: angol oldalakon baba ganoush-ként írva. Sok receptet megnéztem, és szinte semmiben sem különböznek, csak max. arányaiban. Egyikben kalamata olajbogyót is láttam. El tudnám képzelni azzal, jól találna, de most semmiféle olajbogyóm nem volt itthon. Az erdélyi padlizsánkrémet imádom, és azt mondom, nincs is annál finomabb, de az a helyzet, hogy ez a török padlizsánkrémként is ismert finomság is eléggé magasra teszi a lécet, azaz nagyon finom. :) Időnként, a változatosság kedvéért biztos fogom még készíteni.


Babaganus – a török padlizsánkrém

Hozzávalók 4-5 személyre: kb. 1,5 kg padlizsán vagy 50 dkg lesütött padlizsánhús, 4-5 evőkanál tahini (szezámkrém), 3 nagy cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander, 1 mokkáskanál római kömény, 3-4 evőkanál olívaolaj, só, citromlé, csilipehely.


Elkészítése: A padlizsánt sütőben vagy nyílt lángon megsütjük, héját lehúzzuk, húsát hagyjuk kissé lecsepegni. Majd késsel vagy villával darabosra dolgozzuk, és belekeverjük az ízesítőket: a szezámkrémet, a zúzott fokhagymát, a finomra aprított petrezselyemzöldet meg a római köményt, majd sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Végül belekeverünk 2-3 evőkanál olívaolajat, és ha szeretnénk, kevés csilipehellyel tehetjük pikánssá. A maradék olajat tálaláskor a krém tetejére locsoljuk. 

EK - 2015/7

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. június 23., kedd

Babaganus (Baba ganoush), avagy a török padlizsánkrém

Ha jól láttam, az utolsó adag padlizsán volt a fagyasztóból... S nemrég szembejött velem ez a név és recept: angol oldalakon baba ganoush-ként írva. Sok receptet megnéztem, és szinte semmiben sem különböznek, csak max. arányaiban. Egyikben kalamata olajbogyót is láttam. El tudnám képzelni azzal, jól találna, de most semmiféle olajbogyóm nem volt itthon. Az erdélyi padlizsánkrémet imádom, és azt mondom, nincs is annál finomabb, de az a helyzet, hogy ez a török padlizsánkrémként is ismert finomság is eléggé magasra teszi a lécet, azaz nagyon finom. :) Időnként, a változatosság kedvéért biztos fogom még készíteni.


Babaganus – a török padlizsánkrém

Hozzávalók 4-5 személyre: kb. 1,5 kg padlizsán vagy 50 dkg lesütött padlizsánhús, 4-5 evőkanál tahini (szezámkrém), 3 nagy cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander, 1 mokkáskanál római kömény, 3-4 evőkanál olívaolaj, só, citromlé, csilipehely.


Elkészítése: A padlizsánt sütőben vagy nyílt lángon megsütjük, héját lehúzzuk, húsát hagyjuk kissé lecsepegni. Majd késsel vagy villával darabosra dolgozzuk, és belekeverjük az ízesítőket: a szezámkrémet, a zúzott fokhagymát, a finomra aprított petrezselyemzöldet meg a római köményt, majd sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Végül belekeverünk 2-3 evőkanál olívaolajat, és ha szeretnénk, kevés csilipehellyel tehetjük pikánssá. A maradék olajat tálaláskor a krém tetejére locsoljuk. 

EK - 2015/7

Nincsenek megjegyzések: