2015. június 30., kedd

Zöldséges-gombás töltött káposzta

Nagyon ritkán készítek töltött káposztát. Akkor is inkább valami light-os, sokszor húsmentes változatot készítek. Ezúttal egy lila pereszkés, zöldséges variáció született, így elfogyott a fagyasztóból a pereszkekészletem. :) 


Zöldséges-gombás töltött káposzta

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 nagy fej káposzta (1,5-2 kg-os), 2 hagyma, ½ kápia paprika, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szeletke zeller, 1 karcsú tök vagy cukkini (kb.35 dkg), 50 dkg friss gomba (vagy éppen fagyasztott), 30 dkg rizs, 5 dl káposztalé, kb. 1,5 dl olaj, só, bors, ecet, friss vagy szárított kapor; a tálaláshoz: tejföl, friss kapor, esetleg piros paprikakockák.

Elkészítése: Egy nagy fazékban vizet forralunk, jó erősen megsózzuk, illetve ecetezzük. A káposztát megmossuk, éles hosszú késsel csumáját kikanyarítjuk, majd a fölforralt sós-ecetes vízbe tesszük, néha átforgatjuk, hogy a páclé mindenhol egyenletesen érje. Ahogy a külső levelek kissé megpuhultak, villával leszedjük, tálba tesszük, a káposztafejet pedig tovább hagyjuk a sós-savanyú vízben. A műveletet addig ismételjük, amíg szép nagy, tölthető leveleket tudunk lefejteni a káposztáról. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat! A töltelékhez a zöldségeket kis kockákra vágjuk, a gombát vékony szeletekre, majd rendre adagolva megdinszteljük kb. 1 dl olajban. Végül a rizst is hozzáadjuk, elkeverjük, és 1-2 percig dinszteljük együtt. Sóval és borssal ízesítjük (a szükségesnél kissé sósabb legyen, a rizs felveszi az ízét), majd félrevesszük. A káposztalevelek vastag erezetét levágjuk, a legnagyobb, külső leveleket pedig az erezet mentén kettévágjuk. Minden káposztalevélbe 1-1 evőkanálnyi tölteléket teszünk, felcsavarjuk, és félretesszük őket. A főzőedény aljára kevés olajat öntünk, rádobjuk a csíkokra vágott megmaradt káposztabelsőt, majd körkörösen ráhelyezzük a megtöltött káposztaleveleket. Végül ráöntjük a káposztalevet és annyi forralt vizet (egy része lehet a káposzta párolóvize is), amennyi a töltött káposztákat jól elfedi. Hogy ne jöjjenek föl a felszínre, egy tiszta fedővel le lehet nyomtatni őket. Kb. 1 órán át főzzük közepes lángon, majd leszűrjük a főzővizet, és hagyjuk állni egy keveset. Tálaláskor tejföllel, aprított kaporral és paprikával kínáljuk.

Megjegyzés: A kettévágott leveleket kissé másképp töltjük, mint az egészeket, ebben az esetben a töltött káposzták egyik fele – az erezet mentén – csúcsos lesz. 

KÁP. - 2015.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése