2015. augusztus 23., vasárnap

Csőben sült sajtos brokkoli

Ez most nem éppen vasárnapi ebédnek való, de azért nagyon finom. Köretként is elmegy, hús mellé, és akkor még vasárnapra is elfogadható. :)
Amúgy rakottast szerettem volna, de végül túl lusta voltam lerétegezni, ezért kevertem össze mindent. De így talán jobb is lett, a szósz jól átjárta az összes zöldséget, s így jó szaftos lett. Két felnőttnek készítettem, s bár semmiféle kenyeret vagy egyéb feltétet nem ettük vele, csupán friss zöldséget, még legalább egy személynek maradt belőle.



Csőben sült sajtos brokkoli

Hozzávalók 3 személyre: 50 dkg főtt krumpli, 50 dkg brokkoli, só, bors, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 3 dl tej, 3 tojás, 20 dkg sajt, 3-4 cikk fokhagyma; továbbá: 2 evőkanál vaj, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A kis rózsákra szedett brokkolit sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel jól leöblítjük. Fölforrósítjuk a vajat meg az olajat, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük a tejjel. Simára keverjük, megsózzuk-borsozzuk, ha szükséges további tejjel vagy vízzel hígítjuk tetszés szerint, majd jól kiforraljuk. Félrevesszük a lángról, egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat, majd hozzáadjuk a lereszelt sajtot és az összezúzott fokhagymát. Ízlés szerint utánaízesítünk, majd a zöldségeket beleforgatjuk az elkészült mártásba. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal és megszórunk zsemlemorzsával, majd belesimítjuk a brokkolis masszát. 200-220 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Tálalás előtt jó hagyni 10-15 percig hűlni, könnyebben, szebben lehet vágni. Teljesen hidegen is kitűnő. Az is megoldás, hogy elkészítjük, kihűtjük, szépen fölszeleteljük, majd tálaláskor mikróban újramelegítjük.
Mi egyszerűen megsózott paradicsomot ettünk mellé.

1 megjegyzés:

  1. Annyira jól néz ki! Össze is futott a nyál a számban. Amint beköltözünk, megcsinálom és majd beszámolok, hogy milyen lett. :)

    VálaszTörlés