2015. augusztus 27., csütörtök

Szilvalekvár - üstben főzve

Nem, nem olyan igazi, hagyományos szilvaízet főztem, mint amilyet mamáék szoktak anno készíteni, és amit fazekakban és lábosokban tároltak fönn a padláson, barna zsípapírral lekötve, és ami olyan sűrű volt, hogy a kanál volt, hogy elhajlott, miközben próbáltunk kikanyarítani belőle. Amikor "rákentük" a kenyérre, merthát kenni nem is lehetett igazából, inkább kenyeres ízet ettünk, mint ízes kenyeret, és az olyan finom volt! Meg a süteményekbe, főleg a karácsonyi hájas tésztában volt nagyon finom! Nem folyt ki, illetos, aromás volt... Hmmm... és biztos vagyok benne, hoyg nem csak az eltelt idő szépítette meg az emlékét...

Nem, én amolyan mostani, normál lekvárt főztem - igaz, ezt még tavaly, mert idén csak most kezd éredezni a szilva, a szezonja ezután következik - cukorral és hígabbra, mint az igazit. Sőt, végül hatféle ízesítésű lekvár született belőle - a natúrral pedig 7. Az egyik ilyen lekvár a gyömbéres szilvalekvárom.


Szilvalekvár üstben főzve, lépésről lépésre

Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségű érett, magvaváló szilva, minden 1 kg szilvára kb. 20 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb, esetleg semmi), kb. 10 liter lekvárhoz 1 csapott teáskanál szalicil.

Elkészítése:

          1. A szilvát alaposan átválogatjuk, hogy romlott szemek ne kerüljenek közé, majd megmossuk és kimagozzuk.
          2.  Húsdarálón ledaráljuk.
          3. Begyújtjuk a tüzet, és 2-3 adag ledarált szilvát téve az üstbe, főni tesszük.
          4.  A többi szilvát adagonként adjuk a már fővő többihez.
          5. Miután az összes ledarált szilva az üstbe került, vigyázunk az egyenletes tűz tartására, és a készülő    lekvárt gyakran kavargatjuk.
          6.  Kb. 1 órányi főzés után hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot (először inkább kevesebbet, majd lehet pótolni), és addig főzzük tovább most már állandóan kavarva, amíg a lekvár jó sűrűre nem fő, azaz veszít a mennyiségéből is. (Ez jól látható az üst oldalán is.)
          7. Ekkor az üstöt félrevesszük a lángról, belekavarjuk a szalicilt, azon forrón csírátlanított, száraz üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, 2-3 percre az üvegeket fejtetőre állítjuk, majd visszafordítjuk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. 

KT - 2015/9



Megjegyzések:
1.      Az eredeti szilvalekvárba nem tesznek egyáltalán cukrot; az ilyen lekvárt régebb addig főzték, amíg egy nagyon sűrű, ragacsos masszává nem alakult. Tartósítószer sem kellett bele.

2.      Ebbe sem muszáj tartósítószert keverni, igazából nem kellene megromlania anélkül sem. Fontos azonban, hogy az üvegek-kupakok csírátlanítva legyenek, a lehető legforróbban tegyük a lekvárt az üvegbe, és azonnal fejtetőre állítsuk, hogy vákuum keletkezzen, ami segít a tartósításban. Jómagam azonban már megjártam néha, hogy minden óvintézkedés ellenére is megromlott a lekvárom, ezért minimális mennyiségű szalicilt mégis szoktam használni, hogy se az alapanyag, se a bele fektetett munka ne vesszen kárba. Erről mindenki maga döntsön. 

1 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a szilvád! Mifelénk idén szinte alig akad, gyenge a termés, de mindenképpen kerítek valamennyit üstös lekvárhoz.

    VálaszTörlés