Nem vagyunk nagy alkoholivók, de néha készítek egy-egy finom valamit. Most narancslikőrt csináltam életemben először, de talán nem utoljára. Eddig sokszor szemeződtem a limoncellóval, de valahogy mindig elriaszt az a sok nap (hét???), ami szükséges az összeéréséhez. És igazából nekem túl fanyar az íze, annál édesebben szeretem. :) Az én narancslikőröm hamar megvan, annyi a várakozási idő, amíg kihűl a tea. Utána már hamarosan lehet fogyasztani. Igaz, néhány nap érés sem árt meg neki, úgyhogy ha esetleg valaki az ünnepre készítené el, úgy is jó, ha 3-4 nappal előtte megcsinálja.
Narancslikőr
Hozzávalók (kb. 5
dl-hez): 3 dl víz, ½ narancs héja, 2
ágacska szárított menta vagy 1 mentás teafilter, 3 evőkanál cukor, 1 narancs
leve, 2-3 evőkanál citromlé, kb. 1,5 dl vodka vagy fehér rum.
Elkészítése: A lehámozott
narancshéjat és a mentát leforrázzuk a felforralt vízzel, feloldjuk benne a
cukrot, majd lefedjük, és hagyjuk kihűlni. Leszűrjük, majd hozzáadjuk a
kifacsart narancslevet, illetve a citromlevet, és összekeverjük kb. 1,5 dl-nyi
vodkával vagy fehér rummal. Ízlés szerint több vagy kevesebb alkoholt is
használhatunk hozzá. Ha szeretnénk, a likőrt sűrű szitán is átszűrhetjük, hogy
a rostok ne maradjanak benne. Üvegbe töltve, hidegben 1-2 hétig tárolható.
ADV. - 2015.
2 megjegyzés:
Én sem vagyok nagy alkoholista, de ezt szívesen megkóstolnám :-)
Katalin, nekem még van belőle, gyere, megkínállak! :)
Megjegyzés küldése