A gasztrobloggerségnek, bár méginkább a gasztomagazinnál való munkának az a "hátulütője", hogy ritkábban készülnek nálunk a klasszikus fogások. Vagy ha készülnek is, nem mindig hagyományos módon, valamivel mindig megbolondítom, valamit változtatok rajta, hiszen ugyanazt a receptet nem lehet olyan sokszor "eladni"! Ha nem találnék ki állandóan újabb és újabb recepteket, ha nem kombinálnék, variálnék, változtatnék állandóan, nem lennének új receptjeim. Pedig azért nagyon sokszor főzöm én is a megszokott ételeinket, amelyekről nem készítek fotót. Így aztán néha rájövök, hogy egy-egy klasszikus ételem, amit időnként megfőzök-megsütök, fel sem került még a blogra, s akkor igyekszem pótolni a mulasztást. Ilyen ez a tojásos egyben sült fasírt is, amit én csirkéből szoktam készíteni, de bármilyen más darált hús jó hozzá. És természetesen, azért ebbe a receptbe is behoztam egy kis csavart, mert eredetileg nem kell a formát császárszalonnával kibélelni... Hidegtálakon is jól mutat, de körettel kínálva kitűnő feltét is.
Tojással töltött
fasírt
Hozzávalók 1
rúdhoz: 70 dkg darált hús, 15 dkg száraz kenyér, 1 nyers tojás, 1 kisebb
hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, 6-7 főtt tojás, 10-15 dkg
bacon, esetleg 1-2 evőkanál olaj.
Elkészítése: A
száraz kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a főtt tojásokat meghámozzuk. A darált
húshoz adjuk a lereszelt hagymát, a darabosra vágott fokhagymát, a nyers tojást
meg a kifacsart, jól összemorzsolt vagy ledarált kenyeret, majd sóval, borssal
és őrölt köménnyel ízesítjük. Egy kalács- vagy őzgerincformát kibélelünk vékony
baconszeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd a formába simítjuk a
massza kb. kétharmadát, és mélyedést csinálunk a közepébe. A főtt tojásoknak
levágunk egy-egy keveset mindkét végéből, majd a mélyedésbe fektetjük, szorosan
egymás mellé. Befedjük a maradék húsmasszával, szépen elegyengetjük, majd a
lelógó baconszeleteket ráhajtjuk a húsra. 190 fokra előmelegített sütőben 30-35
perc alatt készre sütjük.
Tipp: Ha
szeretnénk, óvatosan hőálló edényre borítjuk a formából, és visszatesszük
néhány percre a sütőbe, hogy a teteje megpiruljon.
Megjegyzés: Ha a lelógó baconszeletek nem
takarják el a húsmasszát, megkenjük kevés olajjal, így nem szárad ki. A
fasírtot bacon nélkül is készíthetjük. Ebben az esetben a formát is ki kell
kenni olajjal vagy vajjal.
KT - 2015/12
BA - HUSV/2017
Ezt mi is nagyon szeretjük, bár elég ritkán kerül rá a sor :-)
VálaszTörlésNagyon guszta lett a tiéd! Finom lehet a szalonnával, én nem szoktam rátenni, de legközelebb megpróbálom így!