Pásztorok
krumplilevese
Hozzávalók 5-6 személyre: 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér,
1 kicsi zellergumó, 1 nagy hagyma, 80 dkg krumpli, 2-3 dl savó, 2-3 evőkanál
olaj, só, petrezselyemzöld; a tálaláshoz: hideg puliszka, esetleg sózott lila
hagyma.
Elkészítése: Felforralunk 2-2,5 l vizet, majd beletesszük a
nagy lyukú reszelőn lereszelt leveszöldséget meg a finomra aprított hagymát, és
enyhén megsózzuk. Miután újra fölforrt, beletesszük a kockára vágott krumplit,
és addig főzzük közepes lángon, míg minden meg nem puhul. Végül felöntjük a
savóval, ízlés szerint utánasózunk, illetve ha kell, tovább hígítjuk vízzel
tetszés szerint. A levest jók kiforraljuk, hozzáöntjük az olajat is, és
megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: Ha szeretnénk, a hagymát először kissé
megdinsztelhetjük az olajban, és a krumplival egyszerre adjuk a leveshez.
EK - 2016/4
Supă ciobănească de cartofi
Ingrediente pentru 5-6 persoane: 3 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ţelină mică, 1 ceapă mare, 800 g cartofi, 200-300 ml zer, 2-3 linguri ulei, sare, pătrunjel verde; pentru servire: mămăligă rece, eventual ceapă roşie.
Prepararea: Se fierb 2-2,5 l apă. Când dă în clocot, se adaugă legumele date pe răzătoarea mare şi ceapa tăiată mărunt. Se sărează uşor. După ce începe să fiarbă iarăşi, se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe şi se fierbe la foc potrivit până ce se înmoaie toate legumele. Se toarnă zerul, se potriveşte de sare, şi dacă este nevoie se mai subţiază cu apă. Se lază să mai fiarbă câteva minute, după care se adaugă uleiul ş pătrunjelul verde tocat. Se serveşte cu mămăligă rece şi ceapă roşie după plac.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése