2016. március 23., szerda

Pásztorok krumplilevese

A mi vidékünkön (Felső-Marosmente) még ma is sokan űzik a pásztorkodás mesterségét. A városokhoz közelebbi településeken kevesebben, a hegyi falvakban viszont sokkal nagyobb a juhászok, pásztorok száma. Természetesen, akik egész nyáron kinn élnek az esztenán, felhasználják azokat a tejtermékeket, amiket előállítanak, így aztán a túrós vagy ordás puliszka akár mindennapos eledel is lehet. Persze, nemcsak ezen élnek, hanem egyéb, főleg tartós alapanyagokból, krumpliból készített ételeket is esznek. A savó a sajt- és ordakészítés úgymond mellékterméke, ám a pásztorok ezt sem dobják ki, hanem állatokat nevelnek vele (pl. disznók), vagy saját ételeikbe is felhasználják, hiszen nagyon jó hatással van a szervezetre.



Pásztorok krumplilevese 

Hozzávalók 5-6 személyre: 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kicsi zellergumó, 1 nagy hagyma, 80 dkg krumpli, 2-3 dl savó, 2-3 evőkanál olaj, só, petrezselyemzöld; a tálaláshoz: hideg puliszka, esetleg sózott lila hagyma.

Elkészítése: Felforralunk 2-2,5 l vizet, majd beletesszük a nagy lyukú reszelőn lereszelt leveszöldséget meg a finomra aprított hagymát, és enyhén megsózzuk. Miután újra fölforrt, beletesszük a kockára vágott krumplit, és addig főzzük közepes lángon, míg minden meg nem puhul. Végül felöntjük a savóval, ízlés szerint utánasózunk, illetve ha kell, tovább hígítjuk vízzel tetszés szerint. A levest jók kiforraljuk, hozzáöntjük az olajat is, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.


Megjegyzés: Ha szeretnénk, a hagymát először kissé megdinsztelhetjük az olajban, és a krumplival egyszerre adjuk a leveshez. 

EK - 2016/4

Supă ciobănească de cartofi

Ingrediente pentru 5-6 persoane: 3 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ţelină mică, 1 ceapă mare, 800 g cartofi, 200-300 ml zer, 2-3 linguri ulei, sare, pătrunjel verde; pentru servire: mămăligă rece, eventual ceapă roşie.

Prepararea: Se fierb 2-2,5 l apă. Când dă în clocot, se adaugă legumele date pe răzătoarea mare şi ceapa tăiată mărunt. Se sărează uşor. După ce începe să fiarbă iarăşi, se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe şi se fierbe la foc potrivit până ce se înmoaie toate legumele. Se toarnă zerul, se potriveşte de sare, şi dacă este nevoie se mai subţiază cu apă. Se lază să mai fiarbă câteva minute, după care se adaugă uleiul ş pătrunjelul verde tocat. Se serveşte cu mămăligă rece şi ceapă roşie după plac. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. március 23., szerda

Pásztorok krumplilevese

A mi vidékünkön (Felső-Marosmente) még ma is sokan űzik a pásztorkodás mesterségét. A városokhoz közelebbi településeken kevesebben, a hegyi falvakban viszont sokkal nagyobb a juhászok, pásztorok száma. Természetesen, akik egész nyáron kinn élnek az esztenán, felhasználják azokat a tejtermékeket, amiket előállítanak, így aztán a túrós vagy ordás puliszka akár mindennapos eledel is lehet. Persze, nemcsak ezen élnek, hanem egyéb, főleg tartós alapanyagokból, krumpliból készített ételeket is esznek. A savó a sajt- és ordakészítés úgymond mellékterméke, ám a pásztorok ezt sem dobják ki, hanem állatokat nevelnek vele (pl. disznók), vagy saját ételeikbe is felhasználják, hiszen nagyon jó hatással van a szervezetre.



Pásztorok krumplilevese 

Hozzávalók 5-6 személyre: 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kicsi zellergumó, 1 nagy hagyma, 80 dkg krumpli, 2-3 dl savó, 2-3 evőkanál olaj, só, petrezselyemzöld; a tálaláshoz: hideg puliszka, esetleg sózott lila hagyma.

Elkészítése: Felforralunk 2-2,5 l vizet, majd beletesszük a nagy lyukú reszelőn lereszelt leveszöldséget meg a finomra aprított hagymát, és enyhén megsózzuk. Miután újra fölforrt, beletesszük a kockára vágott krumplit, és addig főzzük közepes lángon, míg minden meg nem puhul. Végül felöntjük a savóval, ízlés szerint utánasózunk, illetve ha kell, tovább hígítjuk vízzel tetszés szerint. A levest jók kiforraljuk, hozzáöntjük az olajat is, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.


Megjegyzés: Ha szeretnénk, a hagymát először kissé megdinsztelhetjük az olajban, és a krumplival egyszerre adjuk a leveshez. 

EK - 2016/4

Supă ciobănească de cartofi

Ingrediente pentru 5-6 persoane: 3 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ţelină mică, 1 ceapă mare, 800 g cartofi, 200-300 ml zer, 2-3 linguri ulei, sare, pătrunjel verde; pentru servire: mămăligă rece, eventual ceapă roşie.

Prepararea: Se fierb 2-2,5 l apă. Când dă în clocot, se adaugă legumele date pe răzătoarea mare şi ceapa tăiată mărunt. Se sărează uşor. După ce începe să fiarbă iarăşi, se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe şi se fierbe la foc potrivit până ce se înmoaie toate legumele. Se toarnă zerul, se potriveşte de sare, şi dacă este nevoie se mai subţiază cu apă. Se lază să mai fiarbă câteva minute, după care se adaugă uleiul ş pătrunjelul verde tocat. Se serveşte cu mămăligă rece şi ceapă roşie după plac. 

Nincsenek megjegyzések: