Annyit még tudni kell a kerti labodáról, hogy olyan, mint a kapor, ha egyszer bekerült a kertbe, nehezen lehet szabadulni tőle, persze, csak abban az esetben, ha engedjük, hoyg felmagozzon. Akkor szétszórja magát, és másik évben szépen piroslik a kert tőle. A friss hajtásokat azonban ki kell tépni gyökerestől, amikor felhasználhatóvá cseperedtek, csupán 2-3 darabot kell meghagyni, és akkor következő évben is lesz, de mégsem lepi el teljesen a kertet.
Az egyszerű tárkonyos levest nemcsak látványra dobta fel a laboda, hanem tartalmasabbá, "haraphatóbbá" is tette. Próbáljátok ki. :)
Tárkonyos leves labodával
Hozzávalók 4 személyre: 2 kisebb sárgarépa, 8-10 dkg rizs, 2 nagy marék
labodalevél (spenót vagy sóska), 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, ecetes
tárkony, tárkonyecet, só.
Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és a forró olajon 5-6 perc
alatt megdinszteljük. Ekkor felöntjük 2-2,5 liter vízzel, enyhén megsózzuk,
felforraljuk, és hozzáadjuk a rizst. Addig főzzük, míg a sárgarépa és a rizs
meg nem puhul. Ekkor beletesszük a jól megmosott, összetépkedett labodát, és
hagyjuk néhányat lobbanni. Ha szükséges, tetszés szerint hígítjuk még, és jól
kiforraljuk. A tejfölt elkeverjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a
levesbe, és jól összemelegítjük. Ízlés szerint utánasózunk, tárkonyecettel
ízesítjük, illetve megszórjuk apróra vágott ecetes tárkonnyal.
EK - 2016/6
BA - 2017/4
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése