Töltött
paradicsomalma
Hozzávalók 4
személyre: 12 nagyobbacska, szép kerek paradicsom, 15 dkg rizs, 50 dkg hús
(borjú vagy sertés, nálam borjú volt), 2 hagyma, olaj vagy zsír, só, bors, kevés pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld; a
mártáshoz: a paradicsomok kivájt belseje, 1 kisebb hagyma, 4-5 cikk fokhagyma,
4 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, olaj, vajdarabkák, só, bors.
Elkészítése: A
paradicsomot megmossuk, csumájuk felőli végüket levágjuk, belsejüket kivájjuk.
Megsózzuk, és üregükkel lefele fordítva tálra tesszük, hogy fölösleges leve
lecsepegjen. A rizst enyhén sós vízben megfőzzük. Kevés zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra
aprított hagymát, megszórjuk pici pirospaprikával, majd rádobjuk a nagyon kicsi
kockákra vágott húst. Elkeverjük, és saját levében pároljuk, míg zsírjára nem
sül. Ezután kevés forró vizet vagy húslevest öntve alá, gyakran kavargatva,
készre pároljuk. Összevegyítjük a rizzsel és a finomra aprított petrezselyemzölddel, és félretesszük. A mártáshoz a
hagymát üvegesre dinszteljük 3 evőkanál olajon, majd hozzáadjuk a kivájt
baradicsombelsőt meg a felkarikázott fokhagymát, és addig főzzük, míg jól szét
nem fő. Botmixerrel pürésítjük, vagy szitán áttörjük. A tejfölt elkeverjük a
liszttel, és a paradicsomalaphoz keverjük. Jól kiforraljuk, illetve sóval és
borssal ízesítjük. Ízlés szerint cukor is tehető bele. A paradicsomokat
megtöltjük a rizses hússal. Nagyobb méretű hőálló tálat kikenünk vajjal, belesimítjuk
a szósz háromnegyedét, majd belehelyezzük a paradicsomokat. A maradék mártást a
paradicsomokra kanalazzuk, majd mindegyik tetejére mogyorónyi vajat teszünk, és
180-200 fokos sütőben 25-30 perc alatt összesütjük.
Megjegyzés: Ez a recept tökéletes pl. egy kis maradék sült hús vagy pörkölt felhasználásához. A családtagok észre sem veszik, hogy ugyanazt eszik, mint előző nap. ;) :P
(EK, 2016/7)
Nagyon guszta! Érdekes lehet ez a régi szakácskönyv, sok jó dolog lehet benne!
VálaszTörlés