2016. június 22., szerda

Rizses lecsó padlizsánnal és csirkehússal

Mifelénk a lecsóba eredetileg nem jár tök vagy padlizsán, ám a román asszonyok  szoktak tenni bele. Nemrégiben egy ilyen jó, gazdag ízű romános lecsót készítettem, amibe kivételesen húsdarabkák is kerültek. :) 

Rizses lecsó padlizsánnal és csirkehússal (Ghiveci cu vinete, orez şi carne de pui)

Hozzávalók 4-5 személyre: 50 dkg csirkemell, 1 nagy padlizsán, 2 nagy hagyma, 3-4 paradicsom, 2-3 piros húsú paprika, 15 dkg rizs, 5-6 cikk fokhagyma, petrezselyemzöld, olaj, só, bors.


Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és folyó víz alatt átöblítjük. Hagyjuk lecsepegni. A csirkehúst kis kockákra vágjuk, majd fehéredésig pirítjuk kevés olajon. Kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékhoz még 3-4 evőkanál olajat adva megdinszteljük a nem túl finomra aprított hagymát és a csíkokra vágott paprikát, majd hozzáadjuk a kb. 1x1 cm-es kockákra vágott padlizsánt, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és néha megkeverve, illetve kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk. Amikor a zöldségek majdnem elkészültek, hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott paradicsomot, a lepirított húst meg a vékonyan felszeletelt fokhagymát, és 5-10 percig hagyjuk együtt rotyogni. Végül belekeverjük a rizst meg a finomra aprított petrezselyemöldet, utánaízesítünk, és jól összeforrósítjuk. 
(EK, 2016/7.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése