Paradicsomos babfőzelék
Hozzávalók: 1 kg hagyma, 2-3 piros
húsú paprika, 1 kg érett paradicsom vagy 7,5 dl paradicsomlé, 1,5 kg főtt bab,
kb. 2 dl olaj, 2 evőkanál pirospaprika, babérlevél, só, bors.
Elkészítése: A hagymát finomra
aprítjuk, vagy konyhai robotban megdaráljuk. A paprikát kicsumázzuk, kis
kockákra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, és feldaraboljuk. A felforrósított
olajon gyakran kavargatva megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a
paprikakockákat. Együtt dinszteljük egy keveset, majd kevés vizet öntünk alá,
és néha megkavarva hagyjuk majdnem készre párolódni. Miután zsírjára sült,
hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot meg a
babérlevelet, enyhén sózzuk-borsozzuk, és együtt főzzük addig, míg a paradicsom
szét nem fő, és szószossá nem kezd válni. Beletesszük a megfőtt, leszűrt babot,
óvatosan elkeverjük, kipótoljuk annyi vízzel, amennyi a babot csak éppen
ellepi, utánaízesítünk, és forrástól számítva 5-10 percig főzzük, vagy amíg
eléri az általunk kívánt sűrűséget. Amikor elkészült, csírátlanított, száraz
üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, hagyjuk hűlni egy keveset, majd vizes
dunsztban 20-25 percig dunsztoljuk. A vízben hagyjuk kihűlni, majd mehet a
kamrába.
Tipp: Száraz bab helyett
zsengebabbal is készíthetjük, ebben az esetben a babot még a paradicsom előtt
adjuk az ételhez, a paradicsomot pedig akkor tesszük bele, amikor a bab már
majdnem megfőtt.
EK - 2016/9
EK - 2016/9
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése