2016. augusztus 16., kedd

Paradicsomos babfőzelék

A férjem kedvence a szemes babból készült leves vagy főzelék. Minden évben megfogatam, hogy no, majd idén teszek el télire is, üvegbe, és végre most eljött az ideje. A zsengén leszedett babot használtam fel erre a célra, mert a fagyasztóban nem volt egy zacskónyi helyem sem, így muszáj volt üvegekben "helyet keresni" neki. A recept eredetileg száraz babra íródott, így én is azt írom le, de bármilyen fajtával elkészíthető.


Paradicsomos babfőzelék

Hozzávalók: 1 kg hagyma, 2-3 piros húsú paprika, 1 kg érett paradicsom vagy 7,5 dl paradicsomlé, 1,5 kg főtt bab, kb. 2 dl olaj, 2 evőkanál pirospaprika, babérlevél, só, bors.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, vagy konyhai robotban megdaráljuk. A paprikát kicsumázzuk, kis kockákra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, és feldaraboljuk. A felforrósított olajon gyakran kavargatva megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikakockákat. Együtt dinszteljük egy keveset, majd kevés vizet öntünk alá, és néha megkavarva hagyjuk majdnem készre párolódni. Miután zsírjára sült, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot meg a babérlevelet, enyhén sózzuk-borsozzuk, és együtt főzzük addig, míg a paradicsom szét nem fő, és szószossá nem kezd válni. Beletesszük a megfőtt, leszűrt babot, óvatosan elkeverjük, kipótoljuk annyi vízzel, amennyi a babot csak éppen ellepi, utánaízesítünk, és forrástól számítva 5-10 percig főzzük, vagy amíg eléri az általunk kívánt sűrűséget. Amikor elkészült, csírátlanított, száraz üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, hagyjuk hűlni egy keveset, majd vizes dunsztban 20-25 percig dunsztoljuk. A vízben hagyjuk kihűlni, majd mehet a kamrába.

Tipp: Száraz bab helyett zsengebabbal is készíthetjük, ebben az esetben a babot még a paradicsom előtt adjuk az ételhez, a paradicsomot pedig akkor tesszük bele, amikor a bab már majdnem megfőtt.
EK - 2016/9

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. augusztus 16., kedd

Paradicsomos babfőzelék

A férjem kedvence a szemes babból készült leves vagy főzelék. Minden évben megfogatam, hogy no, majd idén teszek el télire is, üvegbe, és végre most eljött az ideje. A zsengén leszedett babot használtam fel erre a célra, mert a fagyasztóban nem volt egy zacskónyi helyem sem, így muszáj volt üvegekben "helyet keresni" neki. A recept eredetileg száraz babra íródott, így én is azt írom le, de bármilyen fajtával elkészíthető.


Paradicsomos babfőzelék

Hozzávalók: 1 kg hagyma, 2-3 piros húsú paprika, 1 kg érett paradicsom vagy 7,5 dl paradicsomlé, 1,5 kg főtt bab, kb. 2 dl olaj, 2 evőkanál pirospaprika, babérlevél, só, bors.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, vagy konyhai robotban megdaráljuk. A paprikát kicsumázzuk, kis kockákra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, és feldaraboljuk. A felforrósított olajon gyakran kavargatva megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikakockákat. Együtt dinszteljük egy keveset, majd kevés vizet öntünk alá, és néha megkavarva hagyjuk majdnem készre párolódni. Miután zsírjára sült, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot meg a babérlevelet, enyhén sózzuk-borsozzuk, és együtt főzzük addig, míg a paradicsom szét nem fő, és szószossá nem kezd válni. Beletesszük a megfőtt, leszűrt babot, óvatosan elkeverjük, kipótoljuk annyi vízzel, amennyi a babot csak éppen ellepi, utánaízesítünk, és forrástól számítva 5-10 percig főzzük, vagy amíg eléri az általunk kívánt sűrűséget. Amikor elkészült, csírátlanított, száraz üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, hagyjuk hűlni egy keveset, majd vizes dunsztban 20-25 percig dunsztoljuk. A vízben hagyjuk kihűlni, majd mehet a kamrába.

Tipp: Száraz bab helyett zsengebabbal is készíthetjük, ebben az esetben a babot még a paradicsom előtt adjuk az ételhez, a paradicsomot pedig akkor tesszük bele, amikor a bab már majdnem megfőtt.
EK - 2016/9

Nincsenek megjegyzések: