Van a Lidl-ben (és most bocsánat a reklámért) egy péksütemény, ami kókusszal van töltve, és leveles tésztás. Nos, mi azt nagyon szeretjük, olcsó is, finom is, szóval - nem éppen mindig - de ha oda megyünk vásárolni, elég sokszor kerül a kosarunkba fejenként egy-egy darab. Nos, egy idő után folyamatosan azon agyaltam, hogy hogyan van megoldva az a krém, mert krémes is, de száraz is, sosincs kifolyva a süteményből. És aztán arra jutottam, hoyg itthon is megoldható. És kipróbáltam. A családtagok mind azt mondták, hogy pontosan olyan. A fehércsokoládé mondjuk az én újításom, de anélkül is nagyon finom lenne. És nem leveles tésztával próbáltam ki elsőként, hanem kelttel, a jól bevált buktám receptjével. De legközelebb kipróbálom levelessel is.
Kókuszkrémes
óriáskiflik
Hozzávalók 12 darabhoz: 60 dkg liszt, 10 g szárított élesztő, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, ¼ mokkáskanál só, 3 evőkanál olaj, 3 dl langyos tej; a töltelékhez: 4,5 dl tej, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 5 dkg búzadara, 5 dkg fehér csokoládé (elhagyható), 10 dkg kókuszreszelék; továbbá: 1 tojásfehérje, 2-3 evőkanál barna cukor vagy dekorcukor.
Elkészítése: A
tészta hozzávalóit tálba tesszük, összegyúrjuk, hólyagos tésztává dagasztjuk,
majd kb. 1 óráig kelesztjük letakarva, langyos helyen. A krémhez a tejet
fölforraljuk a cukorral, a sóval meg a vajjal, majd folytonosan kevergetve
beleeresztjük a búzadarát, és híg tejbegrízzé főzzük. Azonnal beletesszük az
összetördelt csokoládét, addig kavarjuk, míg meg nem olvad, majd belekeverjük a
kókuszreszeléket, és hagyjuk langyosra hűlni. Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen 4-5 mm
vastag téglalappá nyújtjuk. Ezután kb. 12*15 cm-es téglalapokra vágjuk, egyik
felükre 1-2 evőkanálnyi tölteléket helyezünk, amit kézzel kissé megigazítunk. A
másik oldalon derelyevágóval metszéseket ejtünk kb. 1 ujjnyi távolságban,
vigyázva, hogy a tésztát ne vágjuk át egészen a széléig. A téglalapokat
feltekerjük a krémes oldaltól kezdve úgy, hogy a bevágott rész a kiflik
tetejére kerüljön. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, kelesztjük további 15-20
percig, majd lekenjük tojásfehérjével (ami megmaradt a tojássárgája után),
megszórjuk kevés barna cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc
alatt aranysárgára sütjük.
EK - 2016/10
EK - 2016/10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése