2016. szeptember 21., szerda

Kókuszkrémes óriáskiflik

Van a Lidl-ben (és most bocsánat a reklámért) egy péksütemény, ami kókusszal van töltve, és leveles tésztás. Nos, mi azt nagyon szeretjük, olcsó is, finom is, szóval - nem éppen mindig - de ha oda megyünk vásárolni, elég sokszor kerül a kosarunkba fejenként egy-egy darab. Nos, egy idő után folyamatosan azon agyaltam, hogy hogyan van megoldva az a krém, mert krémes is, de száraz is, sosincs kifolyva a süteményből. És aztán arra jutottam, hoyg itthon is megoldható. És kipróbáltam. A családtagok mind azt mondták, hogy pontosan olyan. A fehércsokoládé mondjuk az én újításom, de anélkül is nagyon finom lenne. És nem leveles tésztával próbáltam ki elsőként, hanem kelttel, a jól bevált buktám receptjével. De legközelebb kipróbálom levelessel is. 


Kókuszkrémes óriáskiflik

Hozzávalók 12 darabhoz: 60 dkg liszt, 10 g szárított élesztő, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, ¼ mokkáskanál só, 3 evőkanál olaj, 3 dl langyos tej; a töltelékhez: 4,5 dl tej, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 5 dkg búzadara,  5 dkg fehér csokoládé (elhagyható), 10 dkg kókuszreszelék; továbbá: 1 tojásfehérje, 2-3 evőkanál barna cukor vagy dekorcukor.


Elkészítése: A tészta hozzávalóit tálba tesszük, összegyúrjuk, hólyagos tésztává dagasztjuk, majd kb. 1 óráig kelesztjük letakarva, langyos helyen. A krémhez a tejet fölforraljuk a cukorral, a sóval meg a vajjal, majd folytonosan kevergetve beleeresztjük a búzadarát, és híg tejbegrízzé főzzük. Azonnal beletesszük az összetördelt csokoládét, addig kavarjuk, míg meg nem olvad, majd belekeverjük a kókuszreszeléket, és hagyjuk langyosra hűlni. Miután a  tészta megkelt, lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Ezután kb. 12*15 cm-es téglalapokra vágjuk, egyik felükre 1-2 evőkanálnyi tölteléket helyezünk, amit kézzel kissé megigazítunk. A másik oldalon derelyevágóval metszéseket ejtünk kb. 1 ujjnyi távolságban, vigyázva, hogy a tésztát ne vágjuk át egészen a széléig. A téglalapokat feltekerjük a krémes oldaltól kezdve úgy, hogy a bevágott rész a kiflik tetejére kerüljön. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, kelesztjük további 15-20 percig, majd lekenjük tojásfehérjével (ami megmaradt a tojássárgája után), megszórjuk kevés barna cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

EK - 2016/10

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. szeptember 21., szerda

Kókuszkrémes óriáskiflik

Van a Lidl-ben (és most bocsánat a reklámért) egy péksütemény, ami kókusszal van töltve, és leveles tésztás. Nos, mi azt nagyon szeretjük, olcsó is, finom is, szóval - nem éppen mindig - de ha oda megyünk vásárolni, elég sokszor kerül a kosarunkba fejenként egy-egy darab. Nos, egy idő után folyamatosan azon agyaltam, hogy hogyan van megoldva az a krém, mert krémes is, de száraz is, sosincs kifolyva a süteményből. És aztán arra jutottam, hoyg itthon is megoldható. És kipróbáltam. A családtagok mind azt mondták, hogy pontosan olyan. A fehércsokoládé mondjuk az én újításom, de anélkül is nagyon finom lenne. És nem leveles tésztával próbáltam ki elsőként, hanem kelttel, a jól bevált buktám receptjével. De legközelebb kipróbálom levelessel is. 


Kókuszkrémes óriáskiflik

Hozzávalók 12 darabhoz: 60 dkg liszt, 10 g szárított élesztő, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, ¼ mokkáskanál só, 3 evőkanál olaj, 3 dl langyos tej; a töltelékhez: 4,5 dl tej, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 5 dkg búzadara,  5 dkg fehér csokoládé (elhagyható), 10 dkg kókuszreszelék; továbbá: 1 tojásfehérje, 2-3 evőkanál barna cukor vagy dekorcukor.


Elkészítése: A tészta hozzávalóit tálba tesszük, összegyúrjuk, hólyagos tésztává dagasztjuk, majd kb. 1 óráig kelesztjük letakarva, langyos helyen. A krémhez a tejet fölforraljuk a cukorral, a sóval meg a vajjal, majd folytonosan kevergetve beleeresztjük a búzadarát, és híg tejbegrízzé főzzük. Azonnal beletesszük az összetördelt csokoládét, addig kavarjuk, míg meg nem olvad, majd belekeverjük a kókuszreszeléket, és hagyjuk langyosra hűlni. Miután a  tészta megkelt, lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Ezután kb. 12*15 cm-es téglalapokra vágjuk, egyik felükre 1-2 evőkanálnyi tölteléket helyezünk, amit kézzel kissé megigazítunk. A másik oldalon derelyevágóval metszéseket ejtünk kb. 1 ujjnyi távolságban, vigyázva, hogy a tésztát ne vágjuk át egészen a széléig. A téglalapokat feltekerjük a krémes oldaltól kezdve úgy, hogy a bevágott rész a kiflik tetejére kerüljön. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, kelesztjük további 15-20 percig, majd lekenjük tojásfehérjével (ami megmaradt a tojássárgája után), megszórjuk kevés barna cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

EK - 2016/10

Nincsenek megjegyzések: