Ez a krumplis tészta készítése továbbra sem igazán kenyerem, pedig igazán finom végeredmények szoktak születni. Mégha túl lágynak, ragacsosnak is tűnik a massza, akkor sem kell belegyúrni több lisztet, inkább kívülről kell belehempergetni a nudlikat, hoyg ne ragadjanak.
Fahéjas krumplinudli befőttel (Schwäbische
Schupfnudeln mit Zimt und Kompott)
Hozzávalók 4 személyre a nudlihoz: 80
dkg lisztesebb, héjában főtt krumpli, 18 dkg liszt, 2 tojás, ½ mokkáskanál só,
½ mokkáskanál szerecsendió; továbbá: liszt a további munkálatokhoz, 2 evőkanál
olaj, 3 dkg vaj, só, 1-2 teáskanál őrölt fahéj, porcukor, barackbefőtt, esetleg
előzőleg kiolvasztott fagyasztott málna.
Elkészítése: A kihűlt
krumplit meghámozzuk, majd lereszeljük a kis lyukú reszelőn. Hozzáadjuk a többi
hozzávalót és nem túl kemény, enyhén ragacsos masszává dolgozzuk (nem kell több
lisztet gyúrni bele). A maszsát kétfelé osztjuk, és jól meglisztezett felületen
kb. 3 cm-es átmérőjű hengerré formázzuk. Ezután késsel ½ cm vastag korongokra
vágjuk, majd jó lisztezett kézzel, vagy esetleg lisztben meghempergetve
kisujjnyi nagyságú nudlikká sodorjuk. Egy lábosban bő vizet forralunk,
megsózzuk, majd a nudlikat több részletben, hogy kényelmesen férjenek a vízben,
kifőzzük. Szűrőbe téve hagyjuk lecsepegni. Miután az összeset kifőztük, és jól
lecsepegett, illetve megszikkadt, egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat meg
a vajat, hagyjuk, hogy a habzása elmúljon, azaz a vajban lévő víz elpárologjon,
majd a serpenyőt gyakran rázogatva megpirítjuk benne a nudlikat. Ezután azonnal
tálalhatjuk jól megszórva fahéjas cukorral, illetve valamilyen befőtt vagy
friss, esetleg fagyasztott gyümölcs kíséretében.
EK - 2016/11
Inycsiklandoan hangzik,de nem kellenne neked már ropni a krasznai csárdást? 😉 puszillak
VálaszTörlésHát olyat nem roptam, de mást igen, és persze, a megfelelő időben. :) Az utóbbi bejegyzéseket előre megírtam és beütemeztem, különben nem voltam gép előtt. :)
VálaszTörlésTelefonról léptem be néhányszor 1-2 percre. :)