Boros marhahátszín szarvasgombás fűszervajjal
Hozzávalók 5-6 személyre: 1,2 kg marhahátszín, 2 teáskanál só, 1-1 teáskanál bors és fokhagymapor, 2 evőkanál mustár, 2 teáskanál paprikalekvár, 1 evőkanál reszelt szarvasgomba (elhagyható), 1-2 evőkanál olaj (vagy szarvasgombás olaj),1-2 dl fehérbor, 2 dl víz, kevés petrezselyemzöld; a fűszervajhoz: 5 dkg puha vaj, 1-2 evőkanál reszelt szarvasgomba, 1 teáskanál olaj, só, bors.
Elkészítése: A húst jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, nagyon enyhén megütögetjük,majd alaposan megszórjuk a porfűszerek keverékével. Ezután összekeverjük a mustárt, a paprikalekvárt, a szarvasgombát meg az olajat, és bekenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát. Jól zárható edénybe tesszük (vákuumozni a legjobb), és legalább néhány órán át, de 1-2 napig lenne ideális, ebben a pácban érleljük. Ezután a hússzeleteket olajjal megkent húálló tálba tesszük, aláüntjük a vízzel elkevert bort, lefedjük, és 180 fokos sütőben 2-2,5 órán át hagyjuk készülni, egyszer-kétszer átforgatva közben. A fűszervajhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd fóliába téve rúddá sodorjuk, és hűtőben vagy fagyasztóban megdermesztjük. Tálaláskor levágunk egy-egy karikát a rúdból, és a forró hússzeletekre helyezzük. Ha ennél szebben,ünnepibben szeretnénk megoldani,akkor az elkészült puha fűszervajat habzsákba tesszük, és csillagcsővel szép rózsákat nyomunk egy tányérra. Így fagyasztjuk ki, és tesszük majd a hússzeletekre. Bármilyen körettel kínálhatjuk, mi akkor currys sült krumplival ettük. Megszórjuk kevés aprított zölddel a látvány kedvéért.
Megjegyzés: Marhahús híján sertéstarjából is elkészíthető. Talán némileg lerövidülne az elkészítési ideje, forgatáskor le kell ellenőrizni a húsokat.
EK - 2018/12
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése