Múltkor olyan szép gombát találtam, hogy muszáj volt venni belőle. Nembántuk meg,finom töltött gomba lett a végeredmény.
Töltött gomba hús nélkül
Hozzávalók 4 személyre: 8-10 nagy
méretű gombafej, 20 dkg zabpehely, 1 hagyma, 1-2 sárgarépa, 5-6 cikk fokhagyma,
1 tojás, néhány evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, olaj.
Elkészítése: A zabpelyhet tálba
tesszük, ráöntünk 3 dl forralt vizet,elkavarjuk, és hagyjuk állni egy ideig. A
gombafejeket alaposan megmossuk, tönkjüket óvatosan kitörjük. Kevés olajjal
megkent hőálló tálba sorakoztatjuk üregükkel felfelé, megszórjuk kevés sóval és
borssal, majd 180 fokos sütőben kb. 15 percig elősütjük. A hagymát finomra
aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük a kis lyukú reszelőn, és mindkettőt
megdinszteljük kevés olajon. A pépesre ázott zabpehelyhez hozzáadjuk a
dinsztelt zöldséget, a zúzott fokhagymát meg a tojást, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk,
és néhány evőkanálnyi zsemlemorzsával sűrítjük. A nem túl kemény töltelékkel
púpozottan megtöltjük az elősütött gombafejeket, mindegyiket meglocsoljuk
néhány csepp olajjal, és visszatoljuk a sütőbe 15-20 percre.
Megjegyzés: A töltelék gazdagítható
pirított császárszalonnával, vagy sütés előtt a gombákat megszórhatjuk sajttal
s, illetve zabpehely helyett darált hús is használható. Esetleg a gomba felaprított tönkjét is fel lehet használni hozzá, vagy más ételhez használjuk fel.
KT - 2017/1
KT - 2017/1
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése