2016. december 20., kedd

Töltött gomba hús nélkül

Múltkor olyan szép gombát találtam, hogy muszáj volt venni belőle. Nembántuk meg,finom töltött gomba lett a végeredmény. 


Töltött gomba hús nélkül

Hozzávalók 4 személyre: 8-10 nagy méretű gombafej, 20 dkg zabpehely, 1 hagyma, 1-2 sárgarépa, 5-6 cikk fokhagyma, 1 tojás, néhány evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, olaj.

Elkészítése: A zabpelyhet tálba tesszük, ráöntünk 3 dl forralt vizet,elkavarjuk, és hagyjuk állni egy ideig. A gombafejeket alaposan megmossuk, tönkjüket óvatosan kitörjük. Kevés olajjal megkent hőálló tálba sorakoztatjuk üregükkel felfelé, megszórjuk kevés sóval és borssal, majd 180 fokos sütőben kb. 15 percig elősütjük. A hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük a kis lyukú reszelőn, és mindkettőt megdinszteljük kevés olajon. A pépesre ázott zabpehelyhez hozzáadjuk a dinsztelt zöldséget, a zúzott fokhagymát meg a tojást, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és néhány evőkanálnyi zsemlemorzsával sűrítjük. A nem túl kemény töltelékkel púpozottan megtöltjük az elősütött gombafejeket, mindegyiket meglocsoljuk néhány csepp olajjal, és visszatoljuk a sütőbe 15-20 percre.

Megjegyzés: A töltelék gazdagítható pirított császárszalonnával, vagy sütés előtt a gombákat megszórhatjuk sajttal s, illetve zabpehely helyett darált hús is használható. Esetleg a gomba felaprított tönkjét is fel lehet használni hozzá, vagy más ételhez használjuk fel. 

KT - 2017/1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése