2016. december 9., péntek

Tejszínes krumplirakottas

Ismét itt van egy krumplis étel. Olyan, amit akár köretként is ehetünk húsok mellé, de önmagában is megállja a helyét pl. vacsorára. 


Tejszínes krumplirakottas

Hozzávalók 5-6 személyre: 1-1,2 kg főtt krumpli, 50 dkg sárgarépa, 6 keményre főtt tojás, 2 hagyma, 6 dl tejszín, 20 dkg sajt, 6 evőkanál olaj, 2 csapott teáskanál só, 1 csapott teáskanál bors, ½ teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál csilipehely, 2 dkg vaj.
Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, és egészben hagyva, sós vízben puhára főzzük. Ezután kivesszük a vízből és karikára vágjuk. A krumplit és a tojást megpucoljuk, félbe, majd szeletekre vágjuk, a sajtot lereszeljük, a fűszereket összekeverjük. A hagymát finomra aprítjuk, és 3 evőkanál olajon üvegesre dinszteljük. Hőálló tálat kikenünk vajjal, majd belerétegezzük az alapanyagokat: alul krumpli, rá sárgarépa, erre pedig tojás jön, mindegyik réteget pedig alaposan megfűszerezzük. A műveletet még egyszer megismételjük, majd óvatosan felöntjük a tejszínnel, végül pedig a tetején eloszlatjuk a dinsztelt hagymát, illetve rászórjuk a reszelt sajtot. Meglocsoljuk a maradék olajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt összesütjük, vagy addig, amíg a tetején a sajt pirulni nem kezd.
Megjegyzés: A fogás önálló ételként is fogyasztható, pl. vacsorára.

KT - 2016/12



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése