Ismét itt van egy krumplis étel. Olyan, amit akár köretként is ehetünk húsok mellé, de önmagában is megállja a helyét pl. vacsorára.
Tejszínes
krumplirakottas
Hozzávalók 5-6
személyre: 1-1,2 kg főtt krumpli, 50 dkg sárgarépa, 6 keményre főtt tojás, 2
hagyma, 6 dl tejszín, 20 dkg sajt, 6 evőkanál olaj, 2 csapott teáskanál só, 1
csapott teáskanál bors, ½ teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál csilipehely, 2
dkg vaj.
Elkészítése: A
sárgarépát meghámozzuk, és egészben hagyva, sós vízben puhára főzzük. Ezután
kivesszük a vízből és karikára vágjuk. A krumplit és a tojást megpucoljuk,
félbe, majd szeletekre vágjuk, a sajtot lereszeljük, a fűszereket összekeverjük.
A hagymát finomra aprítjuk, és 3 evőkanál olajon üvegesre dinszteljük. Hőálló
tálat kikenünk vajjal, majd belerétegezzük az alapanyagokat: alul krumpli, rá
sárgarépa, erre pedig tojás jön, mindegyik réteget pedig alaposan
megfűszerezzük. A műveletet még egyszer megismételjük, majd óvatosan felöntjük
a tejszínnel, végül pedig a tetején eloszlatjuk a dinsztelt hagymát, illetve
rászórjuk a reszelt sajtot. Meglocsoljuk a maradék olajjal, és 200 fokra
előmelegített sütőben 20-25 perc alatt összesütjük, vagy addig, amíg a tetején
a sajt pirulni nem kezd.
Megjegyzés: A fogás önálló ételként is
fogyasztható, pl. vacsorára.KT - 2016/12
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése