2017. február 23., csütörtök

Sóskás paradicsomleves

  • Lassan, de biztosan mégiscsak melegszik az idő. S a hosszú, kemény tél után már jólesnek a kissé tavasziasabb ételek, finomságok. A fagyasztó még rejteget kincseket, érdemes néha kutakodni benne. Ezúttal egy adag sóska "akadt horogra", és egy finom paradicsomlevesben lelt dicső halálra. De méltó halál volt, igazolom. :) 

  • Sóskás paradicsomleves

    Hozzávalók 4-5 személyre: 2 púpozott evőkanál liszt, 5-6 evőkanál olaj, 1 liter paradicsomlé, 2 evőkanál házi paradicsomsűrítmény, 10-15 dkg főtt rizs, 20 dkg friss vagy fagyasztott sóska, 1 marék friss bazsalikomlevél, személyenként 1-1 főtt tojás, só, cukor.

    Elkészítése:  Az olajon habzásig melegítjük a lisztet, majd felöntjük 3 dl paradicsomlével. Simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, eldolgozzuk, és hozzáadjuk a többi paradicsomlevet is. Felforraljuk, és attól függően mennyire sűrűsödik be, tetszés szerint vízzel hígítjuk tovább. Hozzáadjuk a főtt rizst, ezzel is hagyjuk felforrni, végül pedig belekeverjük a csíkokra vágott sóskát meg a finomra aprított bazsalikomot, és félrevesszük a lángról. Sóval és cukorral tetszés szerint ízesítjük. Szeletelt főtt tojással kínáljuk.

    Megjegyzés: A paradicsomsűrítmény elhagyható, főleg az intenzívebb szín érdekében tehető bele. A sózással óvatosak legyünk, különösen, ha az eltett paradicsomlevünk is sós. Paradicsomlé helyett esetleg összeturmixolt paradicsomkonzervet is használhatunk, illetve nyáron friss, hámozott paradicsommal is készíthető. 
  • KT - 2017/3
  • BA - 2017/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése