2017. március 7., kedd

Deák-kuglóf

Ritkán sütök kuglófot, és olyankor mindig megfogadom, hogy ha ez ilyen finom, ezután gyakrabban készül, aztán meg... ki tudja, mikor készül ismét. A Deák Ferencről elnevezett kuglóf is a nagyon finom kategóriába tartozik, készítsétek el ti is a nemzeti ünnepre, vagy bármilyen más alkalomra. A neten nagyon sok recept kering, többet is megnéztem, majd kialakítottam a saját verziómat. 


Deák-kuglóf

Hozzávalók: 25 dkg + 1 evőkanál liszt, 8-10 dkg porcukor, 1 csipet só, 12 dkg vaj, 5 dkg keserű csokoládé, 5 dkg mazsola, 2 dl tej, 5 g szárított élesztő (vagy 2 dkg friss élesztő), 4 tojássárgája, továbbá: vaj, liszt, porcukor.

Elkészítése: A tejben elkeverjük az élesztőt meg 1 evőkanál lisztet, és hagyjuk felfutni. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe, a csokoládét apróra vagdaljuk, a vajat megolvasztjuk, és hagyjuk lehűlni. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot meg a vajat, és összekeverjük. Ezután beletesszük a tojássárgáját és az élesztős tejet, végül pedig beleforgatjuk a csokoládét és a mazsolát is. Könnyű, lágy masszát kell kapnunk, amit vajjal jól megkent, liszttel szórt kuglófformába öntünk, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütünk. (Tűpróba.) miután kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

EK - 2017/3




2 megjegyzés: