A közelgő nemzeti ünnepre való tekintettel.... Hogy lehessen idejében felkészülni...
Petőfi-rostélyos
Hozzávalók 4-5
személyre: 1,2 kg marharostélyos, 10 dkg füstölt szalonna, 2 hagyma, 5 cikk
fokhagyma, 1 kápia paprika, 2-3 evőkanál paradicsompüré, őrölt kömény,
majoránna, só, bors, pirospaprika, olaj vagy zsír, liszt;
a fánkhoz: 40 dkg
főtt krumpli, 40 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál só, 2 tojássárgája, 5 g
szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, kb. 1,5 dl tej vagy víz, bő olaj.
Elkészítése: A rostélyost
kisujjnyi vastag szeletekre váguk, széleit kissé bevagdossuk, majd enyhén
kiklopfoljuk. Megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük. A szalonnát
kockákra váguk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük és félretesszük. A
hússzeleteket megforgatjuk lisztben, majd a szalonnazsírban mindkét oldalukon
hirtelen megpirítjuk. Kiszedjük, félretesszük. A hús után visszamaradt
zsiradékot kipótoljuk kevés olajjal vagy zsírral, és megdinszteljük benne a
finomra aprított hagymát. Rádobjuk a kis kockákra vágott paprikát meg a zúzott
fokhagymát, és együtt is dinszteljük egy keveset. Hozáadjuk a paradicsompürét,
kavargatva kissé lepirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a
hússzeleteket, elkeverjük, és kipótoljuk annyi vízzel, amennyi a húsokat kb. 1
ujjnyival ellepi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és majoránnával
fűszerezzük, majd kis lángon, fedő alatt, néha megrázogatva készre pároljuk.
Miután elkészült, a húst kiszedhetjük, és a szószt turmixolhatjuk, de nem
muszáj. A fánk hozzávalóit összedolgozzuk és jól megdagasztjuk. Meleg helyen
hagyjuk duplájára kelni, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk,
pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és miután a fánkokat hagytuk még egy keveset
kelni, bő forró olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, majd a rostélyossal
tálaljuk. A szalonnapörcöt is rászórjuk, csak az nálam lemaradt a fotóról.
EK - 2017/3
Már megint egy fantasztikus recept.Miért Petőfi?
VálaszTörlésEgyszerű játék van nálam. Várlak szeretettel. korsocska.blogspot.hu
Hogy miért Petőfi, Ani? Merthát ilyen néven fut. :) Arra nem volt időm, hogy utánajárjak, de azt írták, hoyg akár Petőfi is ehetett volna ilyet, mert a rostélyos volt az egyik kedvenc étele. :)
VálaszTörlésMegnézem a játékot. :) Köszönöm. :)
Azt hittem, hogy te találtad ki ezt is. Olyan kreatív vagy! Még nem hallottam róla. Aztán megnéztem a neten, van fenn néhány.
VálaszTörlés