2017. március 23., csütörtök

Kókuszos-mákos szelet

Isteni sütemény, szinte büntetlenül. :) A sütemény nem nevezhető paleónak a felhasznált pudingpor miatt, de mindenképpen glutén- és tejmentes. Megmondom őszintén, ez a növényi tejszín nagyon nem smakkol nekem, furcsa nagyon az íze; a múltkor azért vettem 1 liternyit, mert egy kolléganőmnek készítettem vegán süteményt egy ovis alkalomhoz, és ahhoz kellett. A maradékot pedig felhasználtam ennél a sütinél. Igaz, a tojásos krémmel elvegyítve már irtó finom lett a végeredmény, úgyhogy ez a sütemény nagyon hamar elfogyott nálunk. Szerintem húsvétra biztos fog egy ilyen süti készülni. 


Kókuszos-mákos szelet

Hozzávalók a laphoz: 7 tojásfehérje, 7 evőkanál xilit (nyírfacukor), 7+1-2 evőkanál darálatlan mák, 10 dkg kókuszreszelék, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 teáskanál citromlé, 1 csipet só;
a krémhez: 7 tojássárgája, 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 dl növényi tej (pl. rizstej), 3 dl édesített növényi tejszín.

Elkészítése:  A tojásfehérjét keményre verjük a sóval meg a nyírfacukorral, majd hozzáadjuk a citromlével leoltott sütőport, és lazán beleforgatjuk a kókuszt meg a 7 evőkanál mákot. Sütőpapírral bélelt kb. 35*25 cm-es tepsibe simítjuk, és 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. A krémhez a tojássárgáját simára keverjük a pudingporral meg a rizstejjel, és sűrű péppé főzzük. Miután kihűlt, lazán összeforgatjuk a kemény habbá vert növényi tejszínnel, és a mákos-kókuszos piskóta tetejére kenjük. Megszórjuk 1-2 evőkanál mákkal, majd hidegben hagyjuk összeérni néhány órát.

KAL - 2018

2 megjegyzés:

  1. De jól néz ki! viszem a receptet Húsvétra! valami hasonló irányzatot próbálok követni én is : cukormentest, minél kevesebb szénhidrát és glutén :-)köszi!

    VálaszTörlés
  2. Szia, fenci! Örülök, hoyg tetszik.
    Én is megsütöm húsvétra, ismét. :)

    VálaszTörlés