Elkött végre az április, a kedvenc hónapom. Mert olyan, mint én, vagy mert én vagyok olyan, mint ő. Mert ekkor nyílik a tulipán, a kedvenc virágom. Mert lehet a természetben sétálni, lehet a kertbe menni. Mert ekkor van a szülinapom... És mert legtöbbször ebben a hónapban van a húsvét... Idén is. Az alábbi torta a tavaszt és a húsvétot egyesíti, Készítsétek el, nem fogjátok megbánni. Lehet, van, aki már ismeri, hiszen az Erdélyi Konyha 2017-es naptárában ez az áprilisi torta. :)
Rebarbarazselés
húsvéti torta
Hozzávalók 26
cm-es formához, a piskótához: 9 tojás, 6 + 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál melasz
(finomítatlan, sötétbarna nádcukor), 12 evőkanál liszt, 3 mokkáskanál sütőpor;
a rebarbarazseléhez: 80 dkg rebarbara, 1 + 2 dl víz, 3-4 evőkanál cukor, 1
tasak vaníliás pudingpor, 2 evőkanál citromlé;
a krémhez: 20 dkg mascarpone, 20
dkg görög joghurt, 4 dl habtejszín, 4-5 evőkanál cukor, citromlé, 30 g
zselatinpor, 70 ml víz;
továbbá: 10-15 dkg puha vaj, 1 adag fehér fondant,
különböző színű ételfesték, cukorlepkék, csokoládétojások.
Elkészítése: A
piskóta hozzávalóiból 3 darab háromtojásos piskótát sütünk, 2 sárgát, és egy
karamelleset. 3 tojásfehérjét kemény habbá verünk 3 evőkanál cukorral, majd
beledologzzuk a tojássárgáját, 4 evőkanál lisztet meg 1 mokkáskanál sütőport,
és sütőpapírral bélelt 26 cm-es formába töltve, 180 fokon 12-15 perc alatt
megsütjük. A karamelles piskótához 2 evőkanál cukrot és 2 evőkanál melaszt
használunk, a többi ugyanaz. A rebarbarát megmossuk, héjastól ujjnyi széles
darabokra vágjuk, és odatesszük főni 1 dl vízzel, a cukorral meg a citromlével.
Néhány perc után, amikor a darabok már kezdenek szétmállani, hozzáöntjük a
maradék vízzel elkevert pudingport, és állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
Azonnal elosztjuk, és rákenjük a két sárga piskótára. Így hagyjuk kihűlni,
megdermedni. A krémhez a hideg vízbe beáztatjuk a zselatinport. Simára keverjük
a mascarponét a joghurttal, a cukorral meg az ízlés szerinti citromlével,
illetve a tejszínt kemény habbá verjük. A beáztatott zselatint kis lángon
felolvasztjuk, elkeverjük 2 evőkanál tejszínhabbal, majd hozzákeverjük a
joghurtos keverkéhez. Ezután óvatosan beledolgozzuk a többi tejszínhabot is. Az
egyik sárga lapot tortatálra helyezzük a rebarbarazselés felével felfele,
rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a karamelles lapot, rákenjük a maradék
krémet, és befedjük a rabarbarás felével lefele fordított másik sárga lappal.
Jól lenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük dermedni. Miután jól kihűlt és megdermedt,
a torta tetejét és oldalait vékonyan lekenjük puha vajjal, majd beborítjuk
fondant-nal, és tetszésünk meg fantáziánk szerint díszítjük virágokkal,
lepkékkel, csokoládétojásokkal.
NAPTÁR - 2017.
Rájöttem, hogy már annyi fondant-os torta van a blogomon, és én még egyszer sem tettem fel a receptjét. A neten sok helyen megtalálható, nem tudni már, kinél jelent meg először, így hivatkozni sem tudok. Anno,
Kiskuktánál láttam meg a receptet, ő viszont egy román blogról vette, de szerintem kár is nyomozni ezen a vonalon, és nem is lényeges. Változtatni a recepten nem nagyon van mit, hiszen az arányok megváltoztatásán a recept sikeressége múlik. Én évek óta így készítem, második alkalomtól kezdődően annyit változtatva mégis rajta, hogy tiszta víz helyett vizet és citromlevet használok.
Fondant
Hozzávalók a
fondant-hoz: 10 g zselatinpor, 4 evőkanál szűrt
citromlé és 2 evőkanál víz, (esetleg 6 evőkanál víz), 40 g margarin, 40 g méz, 90 dkg – 1 kg finom
porcukor, ételfestékek.
Elkészítése: A
zselatinport beáztatjuk a hideg vízbe, majd kis lángon felmelegítjük,
hozzáadjuk a margarint meg a mézet, és addig melegítjük tovább állandóan
kavargatva, míg az egész egynemű masszává nem válik. Tálba szórunk kb. 60 dkg
porcukrot, a közepébe öntjük a meleg keveréket, és először kanállal, majd
kézzel elkezdjük összedolgozni. Miután a 60 dkg-ot beledolgoztuk, kicsinként
adagoljuk a többi porcukrot. Általában olyan 85-90 dkg-ot vesz fel a massza,
akkor kell abbahagyni, amikor a kézhez még kissé ragad, az edény falához
azonban már nem. Fóliába csomagoljuk, és konyhahőmérsékleten pihentejük rövid
ideig. Ezután porcukorral megszórt felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és
bevonjuk vele a tortát. A fölösleget levágjuk, különféle színű ételfestékekkel
megszínezzük, és virágokat, lepkéket vagy más, tetszés szerinti formákat vágunk
ki belőle.