Nem tudom, ismeritek-e Az arab sorozatot (regény)... Én az eddig megjelent részeket mind elolvastam, mert nagyon-nagyon tetszettek. Nos, ezekben a regényekben hallottam először a kabsáról, ami igazából nem más, mint egy rizses hús, csak teljesen más, mint amit mi nevezünk annak. Viszont másságában is isteni, úgyhogy ajánlom kipróbálásra! :)
Kabsa, arab rizses hús
Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1,2 kg csirkealsócomb, 2 hagyma,
3-4 cikk fokhagyma, 30 dkg hosszúszemű rizs, 1-1,2 liter csirkealaplé, 1-1
teáskanál koriandermag, római kömény és frissen reszelt szerecsendió, csilipehely,
10 dkg mazsola, 10-15 dkg pirított mandula, mogyoró vagy kesudió, olaj, friss
koriander.
Elkészítése: A csirkecombot megtisztítjuk, megmossuk. A
hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük, majd
hozzáadjuk a csirkecombot, és erős lángon körbepirítjuk a hagymás olajon. A
fűszereket mozsárban összezúzzuk, összekeverjük a szerecsendióval, majd a
csirkére szórjuk, illetve sózzuk, borsozzuk, és csilipehellyel ízlés szerint
ízesítjük. Elkeverjük, hozzáadjuk a rizst, felöntjük az alaplével, és forrásig
nagy lángon, majd továbbra kis lángon főzzük addig, míg minden el nem készül.
Végül belekeverjük a kevés langyos vízbe áztatott, leszűrt mazsolát, rászórjuk
a mandulát vagy mogyorót, és lazán összeforgatjuk. Tálalás előtt megszórjuk
aprított korianderlevéllel.
Megjegyzés: Kabsát leginkább birka-, bárány- vagy
kecskehúsból készítenek Szaúd-Arábiában, de nem ritka a csirkéből vagy a
marhából készült változat sem. Sertést az arabok nem esznek.
KT - 2017/5
KT - 2017/5
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése