2017. augusztus 28., hétfő

Fűszeres csirkeszárny párolt brokkolival, tahiniszósszal

Nagyon szeretjük az ilyen kombinációkat. A családban főleg én vagyok "a szószos", egy finom mártással, öntettel szinte bármit meg tudok enni. Kísérletezek is elég sokat ilyen téren, mint ahogy mártások-szószok és öntetek címkéim is mutatják. Ez egy újabb kísérlet, ami nem aratott itthon osztatlan sikert fanyar, kesernyés íze miatt, nekem viszont nagyon ízlett. Hátha nektek is fog...


Fűszeres csirkeszárny párolt brokkolival, tahiniszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 12-16 csirkeszárny, só, bors, friss vagy szárított bazsalikom, olívaolaj; a szószhoz: 2 cikk fokhagyma, 4 evőkanál tahini (szezámpaszta), só, bors, citromlé, víz;
továbbá: 80 dkg brokkoli, só, ½ teáskanál szódabikarbóna, szezámmag.

Elkészítése: A csirkeszárnyat átnézzük, megmossuk, és szárazra itatjuk. Megszórjuk sóval, borssal, illetve bazsalikommal, és meglocsoljuk olíavolajjal. Kézzel jól összeforgatjuk, és akár 1 éjszakán át is hűtőben érleljük. Elkészítésekor tepsibe tesszük, kevés vizet spriccelünk alá, és 220 fokra felforrósított sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 5 percben grillfokozatra is kapcsolhatjuk a sütőt, hogy szépen megpiruljanak. A szószhoz összezúzzuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a tahinit, és összekavarjuk. Kicsinként vizet öntünk hozzá, míg jó híg öntetté nem válik, ekkor sóval, borssal és citromlével ízesítjük tetszés szerint. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, és sós-szódabkarbónás vízben max. 5 percig blansírozzuk. Ekkor leszűrjük, és átöblítjük jéghideg vízzel. A brokkolit tányérokra osztjuk, meglocsoljuk öntettel, és csirkeszárnnyal kínáljuk.

Megjegyzés: Ha szeretnénk, a bepácolt csirkeszárnyat parázs fölött meg is grillezhetjük. 

EK - 2017/8.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése