Amióta saját háztartásom van, talán egy évben fordult elő, hogy nem tettem el paradicsomlevet télire. Akár kaptam valakitől a családból, akár a piacon vettem meg az alapanyagot, de mindig igyekeztem, hogy legyen a kamrámban mindenféle, mert könnyebb nyáron egyszer rááldozni az időt és a sokkal kevesebb pénzt, mint télen mindent üvegenként-dobozonként megvenni. A paprikával-zellerrel ízesített paradicsomlé készítését anyósomtól tanultam, nagyon-nagyon finom lesz így. Ennek alapján azonban már más ízesítésben is kipróbáltam, ki-ki a saját kedve-ízlése szerint csinálja. Csak úgy, önmagában meginni is nagyon finom.
Fűszeres
paradicsomlé
Hozzávalók: érett
paradicsom, néhány paprika, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld, só
(elhagyható).
Elkészítése: Bármennyi paradicsomból készíthetjük,
nincsenek meghatározott adagok. Az érett paradicsomot több vízben nagyon jól
megmossuk, az esetleges hibás részeket, illetve a csumáját és a körülötte lévő
zöldesebb részeket kivágjuk. Összedaraboljuk, paradicsomszorítón kipréseljük, a
levet pedig főni tesszük. Addig főzzük gyakran kavargatva, amíg leaglább 1-2
ujjnyit apad (nagyobb, pl. üstnyi mennyiségnél akár 1 tenyérnyit is), ekkor
beletesszük a jól megmosott, egészben hagyott paprikát meg az összekötözött zöldfűszereket,
és további kb. félóráig főzzük. Ha szeretnénk, megsózzuk, és utána ismét jól
kiforraljuk, de hagyhatjuk sótlanul is a levet. Amikor elkészült, azon forrón
csírátlanított, száraz üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk, és szárazdunsztban
hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Az
így eltett paradicsomlevet felbontás után néhány napon belül el kell használni,
különben megromlik, mivel nincs benne tartósítószer. Ha valaki mégis úgy
nyugodtabb, kb. 10 l-nyi paradicsomlében elkeverhet 1 csapott teáskanálnyi
szalicilt.
Tipp: A fentieken
kívül más zölddfűszereket is használhatunk, pl. bazsalikomot, kakukkfüvet,
oregánót.
FF - 2017/8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése