Finom a húsleves, mese nincs, de néha megkívánunk egy kicsit másabb ízeket is. :)
Kínai csirkeleves
Hozzávalók 4
személyre: 1 csirke csontos részei, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb
hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, diónyi friss gyömbér, 1 darabka friss vagy
szárított csípős paprika (ízlés szerint), ½ teáskanál kurkuma, néhány szál
koriander- vagy petrezselyemzöld, 2 evőkanál szójaszósz, só, citromlé, 3-4
evőkanál napraforgóolaj, 1-2 evőkanál szezámmagolaj; a tálaláshoz: chow mein
tészta, rizstészta vagy bármilyen más cérnametélt.
Elkészítése: A
csirkedarabokat hideg vízben főni tesszük a sárgarépával és a
patrezselyemgyökérrel együtt. Enyhén megsózzuk, és lehabozva, kis lángon finom,
erős alaplevet főzünk belőle. A továbbiakban kétféleképpen járhatunk el. A
hagymát, a fokhagymát, a csípős paprikát, a gyömbért, a kurkumát meg a
zöldfűszert az olajokkal és 1-2 evőkanál forró vízzel együtt pépesítjük, majd
egy lábosba öntjük, és állandóan kevergetve lepirítjuk. Ha nem szeretnénk
pépesíteni, mindent finomra aprtíunk vagy lereszelünk, és az olajok keverékén
megdinszteljük. Ezek után ugyanaz az eljárás. Hozzáadjuk a szójaszószt, és
felöntjük annyi alaplével, amennyi levest szeretnénk. Ízlés szernt utánasózunk,
illetve ciromlével ízesítjük, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor leszűrjük, és az
időközben kifőzött tésztával, illetve a metéltre vágott sárgarépával kínáljuk.
Megszórhatjuk valamilyen zöldfűszerrel is.
Megjegyzés: Ha az
ízesítőket csak felaprítottuk, nem muszáj leszűrni a levest.
KT - 2017/10.
BA - 2018/2
KT - 2017/10.
BA - 2018/2
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése