Klasszikus ízű finomság egy kis csavarral. :) A fokhagyma így kitűnő. :)
Töltött
pulykamell tejfölös mártással, karamellizált fokhagymával
Hozzávalók 4
személyre: 8 szép nagy szelet pulykamellfilé, 30 dkg pikáns paprikás házi
kolbász, 4-5 savanyú uborka, olívaolaj, liszt, só, bors, szárjtott bazsalikom;
a mártáshoz: 5
evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, só, bors, esetleg citromlé;
továbbá: 3 nagy
fej fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1-2 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál
balzsamecet, só.
Elkészítése: A pulykamellszeleteket finoman kiklopfoljuk,
majd megszórjuk sóval, borssal és szárított paradicsommal. A kolbászt
összedaraboljuk, az uborkát kis kockákra vágjuk, és elosztjuk úgy, hogy minden
hússzeletre egyformán jusson belőlük. A szeleteken szétnyomkodjuk a
kolbászhúst, rászórjuk az uborkakockákat, majd szorosan feltekerjük, és
megtűzzük hústűvel vagy fogpiszkálóval. A tekercseket megforgatjuk lisztben,
majd forró olajon minden oldalukon hirtelen körbepirítjuk. Ezután aláöntünk 1
pohár vizet, és lefedve, szükség szerint a folyadékot forró vízzel pótolva
puhára pároljuk. Amikor a hús elkészült, a tekercseket kiszedjük. A pecsenyezsírt
kipótoljuk 5 evőkanál olívaolajjal, beleszórjuk a lisztet, és felengedjük kevés
vízzel. Hozzáadjuk a tejfölt is, további vízzel tetszés szerint hígítjuk,
illetve sóval és borssal ízesítjük. Visszahelyezzük a tekercseket, és 5-6 perc
alatt jól összerotyogtatjuk. A fokhagymát meghámozzuk, és az egészben hagyott
cikkeket az olívaolajon aranyszínűre pirítjuk. Amikor szép egyenletesre
pirultak, rászórjuk a cukrot, és hagyjuk karamellizálódni. Ráöntjük a
balzsamecetet is, és az edényt rázogatjuk, hogy a karamellszirup szépen bevonja
a fokhagymacikkeket. A rézsútosan kettévágott tekercseket a mártással és
karamellizált fokhagymacikkekkel kínáljuk.
Megjegyzés:
Mielőtt a hústekercseket viszahelyeznénk a mártásba, a hústűt vagy fogpiszkálót
el kell távolítani belőlük. Tálalható így önmagában, vagy valamilyen rizses,
krumplis körettel.
NÚ - 2019/jan.
NÚ - 2019/jan.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése