2017. december 30., szombat

Pirított hal, salátával

Kissé "álmaimnetovábbja-szerűre" sikeredett az ünnep vége, sajnos napokig az ágyat nyomtam. Éppen emiatt azt ette a család, ami az ünnep elején készült, illetve tegnap jutottam annyira, hogy egy egyszerű kis pirított halat tudtam összedobni, salátával. Az nem az alább következő recept, mert azt  még ennél is egyszerűbben oldottam meg, de mindegy is, hiszen az a lényeg, hogy gyorsan készíthessünk valami finomat. Feltett szándékom, hogy szilveszterre sem esem túlzásokba, max. 2-3 finomságot készítek, és azokból is inkább valami hagyományos-félét.
Az alábbi halétel, mondom, nagyon egyszerű, kevés a munka vele, és pillanatok alatt feltálalható akár szilveszter éjjelén - főfogásnak, ha valaki ilyesmire vágyik, akár újév napján ebédre, vacsorára.



Pirított hal almás salátával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg friss halfilé (pl. tőkehal), só, bors, zsemlemorzsa, olaj;
a salátához: 40 dkg vegyes saláta (jégsaláta, radicchio, fodros saláta), 2 sárgarépa, 2 alma, 2 érett datolyaszilva, só, citromlé, olívaolaj, néhány szelet citrom.


Elkészítése:  A halat kb. féltenyérnyi szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval és borssal. Megforgatjuk zsemlemorzsában, és kevés felforrósított olajon mindkét oldalán 2-2 perc alatt megsütjük. A salátákat megmossuk, jól lecsepegtetjük, összetépkedjük, majd hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, a gyufaszálnyi darabokra vágott almát meg a félbe, majd szeletekre vágott datolyaszilvát. Megszórjuk sóval, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal, majd jól összeforgatjuk, és a pirított halszeletekkel, illetve citrommal tálaljuk.

ÉÍ - 2017/TÉL

2 megjegyzés: