2018. január 11., csütörtök

Csomboros májas

Ha már disznóvágás, akkor ez a recept is ide tartozik, kívánkozik. Én szeretem a májast, bár mindig úgy vagyok vele, hogy amikor készítik, mindig sajnálom a "bele prédált" alapanyagokat. Azért télen, friss kenyérrel, lila hagymával, vagy puliszkával, kolbásszal és ráütött tojással - előtte megvetve az ágyat egy jó kis szilvapálinkával :D - mégiscsak isteni. :) 



Csomboros májas 

Hozzávalók: 1 sertés összes belsősége (máj, tüdő, vese, lép, szív), 1,2-1,5 kg zsíros hús, a sertés fodorhája, 1 kg rizs, 4-5 hagyma, zsír, só, bors, szegfűbors, szitált csombor.

Elkészítése: A belsőségeket alaposan kiáztatjuk, majd sótlan vízben főni tesszük. A zsíros húst is megfőzzük egyszerre a belsőségekkel, a májat pedig csak a végén tesszük oda, amikor a többi már majdnem megfőtt. A rizst megfőzzük, a fodorhájat lepirítjuk, a hagymát pedig felaprítjuk, és néhány evőkanálnyi zsíron üvegesre dinszteljük. Miután minden kihűlt, a belsőségeket és a húst felaprítjuk (a tüdő, a máj és a szív ereit eltávolítjuk), majd kis lyukú tárcsán mindent kétszer ledarálunk. A hagymát zsírostól, illetve a fodorhájat is a kiolvadt zsírjával együtt daráljuk bele. Mindent jól összegyúrunk, majd sóval, borssal, finomra őrölt szegfűborssal, illetve morzsolt, szitált csomborral ízesítjük. Kevés forró vizet is dagaszthatunk bele, hogy jó puha, krémes legyen. Az elkészült májast műanyagzsacskókba adagoljuk, és lefagyasztjuk. Fogyasztás előtt hagjuk kiolvadnbi, hőálló edénybe tesszük, és sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Friss kenyérrel vagy puliszkával, illetve zöldségekkel vagy savanyúsággal kínáljuk.

Megjegyzés: Régebb a májast is bélbe töltötték. Töltés után a kis hurkáknak elkötötték mindkét végét, majd a belsőségek főzővizében megabálták. Ezután fel is füstölték, különben gyorsan megromlott. De újabban ez a mozzanat kimarad.

ÉÍ - 2017/TÉL




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése