2018. február 24., szombat

Diós-lekváros aprósütemény

Ilyen aprósüteményt cukrászdából ettem először. Annyira finom volt (és annyira drága :P), hogy azt mondtam, ilyent muszáj itthon is készítenem. ez a süti nagyon népszerű a román háziasszonyok körében, találtam is millióegy receptet a neten róla, míg végül egy ismerősöm javaslatára kipróbáltam az egyiket. De hogy, hogy nem, nekem messzemenően nem olyanra sikerült mint amilyen az a cukrászdai volt. Meg lehetett őket enni, nem mondom, de elterültek, kemények voltak, nem iylennek kellett lennie. El is voltam keseredve, hogy mit nem csinálhattam jól, de aztán később, "analizálva" kissé a receptet, rájöttem, hogy itt-ott javítgatva talán mégiscsak elérhető a kívánt eredmény. 
Az én arányaim így alakultak, a végeredmény pedig egy igazán puha, de mégis ropogós-omlós finom aprósüti lett, próbáljátok ki bátran. 


Diós-lekváros aprósütemény

Hozzávalók (25-30 darabhoz): 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor;
továbbá: 20 dkg durvára őrölt dióbél, 1 üveg sűrű lekvár (áfonya, szilva), 2 tojásfehérje, porcukor.

Elkészítése: A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd beledolgozzuk a tojássárgáját, végül pedig a sütőporral összeszitált lisztet. Egynemű masszává dolgozzuk, és fóliába csomagolva néhány órára hűtőbe tesszük. Ezután a tojásfehérjét villával kissé felverjük. A tésztából diónyi gombócokat formálunk, mindegyiket megforgatjuk az enyhén felvert tojásfehérjében, majd meghempergetjük a dióban, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kissé távolabb. A közepükbe mélyedést nyomunk, a mélyedésbe 1-1 mokkáskanál lekvárt teszünk, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk. Sokáig elálló, omlós sütemény lesz a végeredmény. 

EK - 2018/3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése