Ilyen aprósüteményt cukrászdából ettem először. Annyira finom volt (és annyira drága :P), hogy azt mondtam, ilyent muszáj itthon is készítenem. ez a süti nagyon népszerű a román háziasszonyok körében, találtam is millióegy receptet a neten róla, míg végül egy ismerősöm javaslatára kipróbáltam az egyiket. De hogy, hogy nem, nekem messzemenően nem olyanra sikerült mint amilyen az a cukrászdai volt. Meg lehetett őket enni, nem mondom, de elterültek, kemények voltak, nem iylennek kellett lennie. El is voltam keseredve, hogy mit nem csinálhattam jól, de aztán később, "analizálva" kissé a receptet, rájöttem, hogy itt-ott javítgatva talán mégiscsak elérhető a kívánt eredmény.
Az én arányaim így alakultak, a végeredmény pedig egy igazán puha, de mégis ropogós-omlós finom aprósüti lett, próbáljátok ki bátran.
Diós-lekváros
aprósütemény
Hozzávalók (25-30
darabhoz): 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 30 dkg liszt, 1
teáskanál sütőpor;
továbbá: 20 dkg durvára őrölt dióbél, 1 üveg sűrű lekvár
(áfonya, szilva), 2 tojásfehérje, porcukor.
Elkészítése: A
vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd beledolgozzuk a tojássárgáját, végül
pedig a sütőporral összeszitált lisztet. Egynemű masszává dolgozzuk, és fóliába
csomagolva néhány órára hűtőbe tesszük. Ezután a tojásfehérjét villával kissé
felverjük. A tésztából diónyi gombócokat formálunk, mindegyiket megforgatjuk az
enyhén felvert tojásfehérjében, majd meghempergetjük a dióban, és sütőpapírral
bélelt tepsire helyezzük, egymástól kissé távolabb. A közepükbe mélyedést
nyomunk, a mélyedésbe 1-1 mokkáskanál lekvárt teszünk, majd 180 fokos sütőben
15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk. Sokáig
elálló, omlós sütemény lesz a végeredmény.
EK - 2018/3
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése