2018. február 19., hétfő

Sonkakrémes kosárkák

Nagyon finom és főleg mutatós kis falatkák ezek a kosárkák, a svédasztalról biztos az elsők között fogynának el. Én azonban elkövettem egy hibát. Kényelmességből a mascarponét nem kavartam ki külön a joghurttal, hanem kanalanként hozzáadagoltam az aprítóban lévő sonkás keverékhez, és így az lett a vége, hogy a mascarpone kicsapódott a nagy fordulatszámtól, azaz szinte vaj lett belőle. Nem kell sajnálni tehát sem az időt, sem a plusz egy mostalant, mert a végeredmény megéri. 


Sonkakrémes kosárkák

Hozzávalók (16-20 darabhoz): 40 dkg leveles tészta, 1 tojás; a krémhez: 20 dkg csirkesonka, 25 dkg mascarpone, 1-2 evőkanál sűrű joghurt, 1-2 evőkanál ecetes torma, 1 kicsike lila hagyma, ½ piros húsú kápia paprika, néhány bazsalikomlevél, só, bors.

Elkészítése: A leveles tésztát kiterítjük, 4-5 mm vastagra nyújtjuk, majd 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A köröcskék felének egy kisebb körrel kiszúrjuk a közepét is. A teljes köröket megkenjük tojásfehérjével, ráteszünk egy-egy lyukas kört, ezt lekenjük tojássárgájával, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 210 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután megsültek és kihűltek, közepüket benyomjuk, hogy könnyebben és jobban meg lehessen tölteni őket. A csirkesonkát a meghámozott hagymával, az ecetes tormával, valamint a bazsalikomlevéllel késes aprítóban összedolgozzuk, a kápiát nagyon pici kockákra vágjuk. A mascarponét kikavarjuk a joghurttal, majd belekeverjük a sonkás keveréket meg a paprikakockákat. Ízlés szernt sózzuk és borsozzuk. A kosárkákat megtöltjük a krémmel, a tetejüket paprikakockával és bazsalikomlevéllel díszítjük. 

EK - 2018/3

2 megjegyzés:

  1. Valóban nagyon mutatósak, és hogy milyen finomak lehetnek, azt csak elképzelni tudom :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia, Katalin! Köszönöm a dicséretet, tényleg nagyon finomak. Örülök, hogy erre jártál! :)

    VálaszTörlés