Egy kicsit jobban megpiríthattam volna a tetejét, de így is finom volt. Sőt, nagyon finom volt. Nekem hidegen ízkett a legjobban.
Brokkolis-kolbászos egytál sajtmártással
Hozzávalók 4 személyre: kb. 80 dkg cérnakolbász, 50 dkg brokkoli, 5-6 koktélparadicsom, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, 20 dkg sajt, só, bors, szerecsendió, 2-3 cikk fokhagyma, citromlé;
továbbá: kevés vaj, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben kb. 3 percig előfőzzük. Leszűrjük és félretesszük. A kolbászt feldaraboljuk, darabonként feltekerjük, megtűzhetjük fogpiszkálóval is. A mártáshoz a vajat és az olajat összeolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a lisztet, és felöntjük a hideg tejjel. Foylamatosan kavargatva sűrűsödésig főzzük. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a lereszelt sajtot, illetve sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével ízesítjük. Hőálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zemlemorzsával, majd elterítjük benne a brokkoli felét. Ráöntjük a mártást, majd elhelyezzük benne a kolbászcsigákat, a megmaradt brokkolirózsákat, illetve a félbevágott koktélparadicsomokat, és 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük, vagy amíg a teteje szépen meg nem pirul.
EK - 2018/8
2018. május 20., vasárnap
2018. május 19., szombat
Csirkemell almás káposztával
Egyszerű,
könnyű és nagyszerű.
Csirkemell almás káposztával
Hozzávalók (4 személyre): 2 egész kicsontozott csirkemell,
só, bors, pirospaprika, csilipor, szárított, morzsolt bazsalikom, 4-5 evőkanál olívaolaj,
fehérbor;
a
káposztához: kb. 1,2 kg fehér káposzta, 2 hagyma, 3 alma, 2-3 nagy evőkanál libazsír,
só, bors, almaecet, cukor (nálam xilit);
a
tálaláshoz: tejföl vagy görög joghurt.
Elkészítése:
A csirkemelleket belső felükön hosszanti irányban kissé beirdaljuk. A fűszereket
tetszés szerinti arányban összekeverjük és a keverékkel alaposan bedörzsöljük a
húst úgy, hogy a vágásokba is bőven jusson. Meglocsoljuk az olajjal, jól
átforgatjuk, és ha van időnk, legalább 2 órán át hagyjuk pácolódni. A körethez
a felaprított hagymát megdinszteljük a zsíron, hozzáadjuk a legyalult káposztát
meg a nagy lyukú reszelőn lereszelt almát (hámozatlanul), és jól
összeforgatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, cukorral és ecettel ízesítjük, jól összeforgatjuk, és hőálló edénybe tesszük. Ráhelyezzük a csirkemelleket, aláöntünk kevés bort, lefedjük, és 180 fokos sütőben kb. egy óra alatt készre pároljuk. 30-40 perc után ellenőrizzük le, és ha kell, hagyjuk tovább készülődni. Tálaláskor a csirkemelleket kettévágjuk, és a
káposztával, illetve tejföllel kínáljuk.
EK - 2018/8
BA - 2018/9
Piept de pui cu varză la cuptor
Ingrediente pentru 4 persoane: 2 piepţi de pui
întregi, dezosaţi, sare, piper, boia de ardei dulce şi iute, busuioc uscat, 4-5
linguri ulei de măsline, vin alb;
pentru garnitură: cca. 1,2 kg varză albă, 2 cepe,
3 mere, 2-3 linguri mari untură de gâscî sau de porc, sare, piper, oţet de
mere, zahăr;
pentru servire: smântână sau iaurt grecesc.
Prepararea: Piepţii de pui se crestează pe
lungime pe partea interioară fără a le tăia. Condimentele menţionate se
amestecă în proporţii după plac, după care se presară peste carne având grijă
să ajungă şi în crestături. Se stropeşte cu ulei de măsline şi preferabil se
lasă vreo 2 ore la băiţuit. Pentru garnitură se căleşte ceapa în untura încinsă,
se adaugă varza tăiată fideluţă şi merele rase pe răzătoarea cu găuri mari, şi
se amestecă bine. Se sărează, se piperează, se adaugă oţet şi zahăr după gust,
se amestecă bine şi se pune într-un vas termorezistent. Se aşază deasupra
piepţii de pui, se toarnă vinul, se acoperă şi se dă la cuptor la 180 grade cca.
50-60 minute. Se verifică după 30-40 minute şi se lasă mai departe în funcţie
de necesitate. La servire piepţii se taie în două şi se servesc alături de
varză şi smântână.
2018. május 15., kedd
Grillezett gyümölcsnyársak csilis csokoládészósszal
Annyira elhanyagolt mostanában a blogom, de tényleg, legtöbbször annyi időm sincs, amennyi egy megírt, csak éppen kimásolni szükséges recept feltevéséhez kellene.
Az utóbbi időben, ebben a hirtelen ránkszakadt áprilisi-májusi nyárban sokat voltunk a kertben, és nagyon sokat grilleztünk is. Például gyümölcsöket is. A csilis csokoládészósz a korona....
Grillezett gyümölcsnyársak csilis
csokoládészósszal
Hozzávalók: alma,
friss ananász, mangó, eper, menta- vagy citromfűlevelek, pici olaj;
a szószhoz: 20
dkg jó minőségű étcsokoládé, 5 dkg vaj, 1 darabka friss csili, tej vagy víz,
cukor (ha szükséges).
Elkészítése: Az ananászt és a mangót meghámozzuk, és kb. 2x2
cm-es kockákra vágjuk. Az almát hámozatlanul daraboljuk hasonló méretűekre, a
jól megmosott epret pedig keresztben vágjuk 2 vagy 3 darabba, mérettől függően.
A gyümölcsöket tetszés szerinti sorrendben, 1-1 zöld levelet is szúrva közéjük
bambusznyársakra húzzuk, meglocsoljuk 1-2 csepp olajjal, majd forró grillrácson
1-2 perc alatt körbesütjük. Vigyázzunk, 20-30 másodpercnél több ideig ne süssük
egyik oldalukat, mert megéghetnek. A szószhoz a vajat felolvasztjuk,
megfuttatjuk rajta a nagyon pici kockákra felvágott csilipaprikát, és
félrevesszük. Hozzáadjuk az összetördelt csokoládét, öntünk hozzá kevés tejet
vagy vizet, és kis lángon, folyamatosan kavargatva addig melegítjük, amíg
egynemű masszává nem válik. Ízlés szerint cukrot is adhatunk hozzá, illetve tejjel
is addig hígítjuk, amíg a nekünk megfelelő állagot elérjük. Nem kell
felforralni. A nyársakat a csokoládémártásba mártogatva fogyasztjuk.
ÉÍ - 2018/NYÁR
2018. május 2., szerda
Grillezett bárány zöldségsalátával
Amióta kertünk van, átlagosan kéthetente grillezünk valamit. Persze, télen kevesebbet, de tavasztól őszig nagyon gyakran, olyan is van, hogy több egymás utáni napon is "sütkérezünk". Az idei szezonban is már nagyon sokminden sült: miccs, csirke, bárány, tarja, illetve egyéb disznóhúsok, és nem utolsó sorban különféle nyársak. Ez a grillezett bárány isteni volt.
Grillezett bárány zöldségsalátával
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg - 1 kg csont nélküli bárányhús (pl. combból, nyakból), 1,5 teáskanál só, ½-1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál fokhagymapor, csilipehely ízlés szerint, 3-5 evőkanál olívaolaj;
Grillezett bárány zöldségsalátával
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg - 1 kg csont nélküli bárányhús (pl. combból, nyakból), 1,5 teáskanál só, ½-1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál fokhagymapor, csilipehely ízlés szerint, 3-5 evőkanál olívaolaj;
a
salátához: 1 fej saláta, 1-2 kápia paprika, 1 nagy jégcsapretek, néhány szál
újhagyma, só, citromlé, olívaolaj.
Elkészítése:
A húst felszeleteljük, ahol vastagabb, bevagdossuk, hogy minél jobban ki tudjuk
teríteni, és a fűszerek minél jobban átjárják. A fűszereket öszekeverjük,
rászórjuk a hússzeletekre, majd tálba helyezzük úgy, hogy rétegenként
meglocsoljuk olívaolajjal. Időnként átforgatva legalább 2 órán át hagyjuk
pácolódni majd felforrósított grillrácson (vagy tárcsalapon), közepes erősségű
parázs fölött szép pirosra sütjük. A salátához a salátafejet leveleire szedjük,
jól megmossuk, majd konyharuhába téve jól megszárítgatjuk. Összetépkedjük, és
tálba tesszük a vékonyan felszeletelt jégcsapretekkel és kápiával, illetve a
feldarabolt újhagymával együtt. Összeforgatjuk, sóval, citromlével és
olívaolajjal meglocsolva kínáljuk.
ÉÍ - 2018/NYÁR
ÉÍ - 2018/NYÁR