2018. augusztus 1., szerda

Gombás-baconös csirkenyárs

Az egyszerű, de nagyszerű kategória. A szósz csak hab a tortán, de nagyon jól kiegészíti. Lehet azért fokhagymás tejföllel is fogyasztani, ha valaki idegenkedik a gyümölcs-hús párosítástól: 


Gombás-baconös csirkenyárs

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg csirkemell, kb. 40 dkg apróbb szemű gomba, hajszálvékony baconszeletek, só, bors, szárított rozmaring, olívaolaj;
a szószhoz: 25 dkg erdei vörös áfonya, 2 evőkanál étkezési keményítő, pici só, cukor, citromlé.
továbbá: bagettszeletek, olívaolaj, só, bors, szárított rozmaring.

Elkészítése: A csirkemellet kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, vagy nagyjából akkorára, amekkorák a gombák. A húskockákat a gombával együtt tálba tesszük, megszórjuk a fűszerekkel és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Ha van időnk, hagyjuk pácolódni egy keveset. Ezután a gombát és a húst váltakoztatva nyársakra húzzuk úgy, hogy közéjük ékeljük a bacont, majd tepsire helyezzük. Amikor mindegyikkel elkészültünk, 220 fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton 15-20 perc alatt megsütjük, egyszer megforgatva a nyársakat. A mártáshoz megkaramellizálunk kb. 2 evőkanál cukrot, majd rászórjuk az áfonyát, és aláöntünk 2-3 evőkanál vizet. Addig pároljuk, amíg a karamell fel nem oldódik, és az áfonya kissé meg nem szottyan. Ekkor hozzáöntünk még 1-2 dl vizet (vagy lehet gyümölcslé is), a keményítőt elkeverjük kevés vízzel, hozzáöntjük a gyümölcshöz, és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ha kell, tovább hígítjuk, és jól kiforraljuk. 1-2 csipet sóval, ízlés szerint további cukorral és citromlével ízesítjük. A bagettszeleteket megszórjuk kevés fűszerkeverékkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és száraz serpenyőben mindkét oldalukon megpirítjuk. A nyársakat szósszal és pirított bagettel kínáljuk.
Megjegyzés: Természetesen, ha van rá lehetőségünk, a nyársakat és a bagettszeleteket grillrácson is megsüthetjük. 

EK - 2018/8.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése