Az egyszerű, de nagyszerű kategória. A szósz csak hab a tortán, de nagyon jól kiegészíti. Lehet azért fokhagymás tejföllel is fogyasztani, ha valaki idegenkedik a gyümölcs-hús párosítástól:
Gombás-baconös csirkenyárs
Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg
csirkemell, kb. 40 dkg apróbb szemű gomba, hajszálvékony baconszeletek, só,
bors, szárított rozmaring, olívaolaj;
a szószhoz: 25 dkg erdei vörös
áfonya, 2 evőkanál étkezési keményítő, pici só, cukor, citromlé.
továbbá: bagettszeletek, olívaolaj,
só, bors, szárított rozmaring.
Elkészítése: A csirkemellet kb. 2x2
cm-es kockákra vágjuk, vagy nagyjából akkorára, amekkorák a gombák. A
húskockákat a gombával együtt tálba tesszük, megszórjuk a fűszerekkel és
meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Ha van időnk, hagyjuk pácolódni egy keveset.
Ezután a gombát és a húst váltakoztatva nyársakra húzzuk úgy, hogy közéjük
ékeljük a bacont, majd tepsire helyezzük. Amikor mindegyikkel elkészültünk, 220
fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton 15-20 perc alatt megsütjük, egyszer
megforgatva a nyársakat. A mártáshoz megkaramellizálunk kb. 2 evőkanál cukrot,
majd rászórjuk az áfonyát, és aláöntünk 2-3 evőkanál vizet. Addig pároljuk,
amíg a karamell fel nem oldódik, és az áfonya kissé meg nem szottyan. Ekkor
hozzáöntünk még 1-2 dl vizet (vagy lehet gyümölcslé is), a keményítőt
elkeverjük kevés vízzel, hozzáöntjük a gyümölcshöz, és folyamatosan kevergetve
besűrítjük. Ha kell, tovább hígítjuk, és jól kiforraljuk. 1-2 csipet sóval,
ízlés szerint további cukorral és citromlével ízesítjük. A bagettszeleteket
megszórjuk kevés fűszerkeverékkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és száraz
serpenyőben mindkét oldalukon megpirítjuk. A nyársakat szósszal és pirított
bagettel kínáljuk.
Megjegyzés:
Természetesen, ha van rá lehetőségünk, a nyársakat és a bagettszeleteket
grillrácson is megsüthetjük. EK - 2018/8.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése