Bevallom, eléggé féltem, hogy milyen lesz ez a töltött paprika. Nem tudtam, mennyire lesz erőteljes, domináns a hal íze, és mennyire lesz összhangban az étel többi részével. Éppen ezért teljesen hagyományosan készítettem, vagyis csak a darált húst cseréltem le darált halhúsra, a többi ugyanolyan volt, ahogy mi, errefelé szoktuk készíteni. Talán csak annyi volt a különleges benne, hogy a tetejére egy kis friss bazsalikomot szórtam, mert más friss zöldem akkor éppen nem volt otthon. És kár volt aggódnom, mert szuper lett. Máskor is lesz még ilyen, az biztos.
Halas töltött
paprika
Hozzávalók 4-5
személyre: kb. 16 szép formás tölteni való paprika, 60 dkg halfilé (pl.
tőkehal), 20 dkg rizs, 2 hagyma, 1 kápia paprika, 1 sárgarépa, 5 cikk
fokhagyma, 1 tojás, 3 paradicsom, 7,5 dl paradicsomlé, 3 evőkanál + még egy
kevés liszt, olaj, só, bors, cukor, esetleg 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítése: A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és
félretesszük. Ledaráljuk vagy lereszeljük a hagymát, a paprikát meg a
sárgarépát, és 5-6 evőkanál olajon összepároljuk. A végén hozzáadjuk a zúzott
fokhagymát meg a rizst, és 1-2 percig együtt pároljuk. Ekkor félrevesszük, egy
keveset hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a darált halhússal, a tojással,
illetve ha túl lágy lenne a massza, 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsával. Megsózzuk
és megborsozzuk, jól összekavarjuk. A paprikákat megtöltjük a masszával úgy,
hogy ne legyenek túlságosan teli, és üregüknél lisztbe mártjuk. Félretesszük.
Egy fazék aljára lerakjuk a felkarikázott paradicsomot, ráhelyezzük a
megtöltött paprikákat, felöntjük paradicsomlével, illetve kipóroljuk annyi
vízzel, hogy a folyadék a paprikákat bőven ellepje, jól megsózzuk, és kb. 1 óra
alatt, néha megrázogatva készre főzzük. Ekkor a paprikákat kiszedjük, a
visszamaradt levet botmixerrel simára dolgozzuk, és besűrítjük a kevés vízzel
elkevert liszttel. Jól kiforraljuk, szükség szerint utánaízesítünk, illetve ha
szeretnénk, enyhén meg is cukrozhatjuk. Visszahelyezzük a paprikákat, 1-2 perc
alatt összeforraljuk, megszórjuk aprított bazsalikommal, és máris tálalhatjuk.
Megjegyzés: Habarás helyett világos rántást is
készíthetünk a lisztből. Hagyományosan így készül, ám habarással kissé
egésszégesebb, mint rántással.
EK - 2018/7.
Nagyon guszta, igazi nyári különlegesség! Szívesen megkóstoltam volna, mert még nem ettem ilyet :-)
VálaszTörlés